// Zorg algemeen

Lekkende bicuspide aortaklep en een aneurysma (4cm)

Sinds enkele maanden weet ik dat ik een lekkende biscuspide (2-slippige) aortaklep heb. Daarnaast is er ook sprake van een aneurysma van 4 cm bij de wortel van de aorta. Ik ben nog erg zoekende hoe ik hier mee om moet gaan. Een operatie op termijn lijkt onvermijdelijk. Momenteel moet ik om de 3 maanden op controle komen waarbij een hartecho wordt gemaakt. Tijdens de eerste en tweede controle zijn niet direct grote ontwikkelingen geconstateerd. Over drie maanden moet ik voor de 3e controle komen.

Mijn cardioloog heeft mij geadviseerd om krachtinspanning te voorkomen. Ik probeer zoveel als mogelijk zwaar tillen te voorkomen. Hardlopen doe ik echter graag. In het bijzonder intervaltrainingen. Nu las ik dat ook bij alle vormen van sporten de bloeddruk toeneemt. In hoeverre kan deze vorm van sporten negatieve invloed hebben op de ontwikkelingen rondom de hartafwijking die bij mij van toepassing is?

Alvast dank voor uw reactie!

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


7 REACTIES

 • N P avatar
  Bestesinds vorige week zondag 26/2 heb ik pijnlijke krampen en drukkend gevoel op de borst. Tevens heb ik problemen met het eten doorslikken, dit wordt ergens tegen gehouden Bij het eerst onderzoek is gebleken dat ik een lekkende aortaklep heb (2-3/4) en nu vandaag is er een ct aorta genomen en daar hebben ze gemerkt dat ik een gedilateerde aorta ascendens heb (45mm). eigenlijk weet ik niet goed wat ik hiervan moet vinden en of dit mijn klachten kan veroorzaken?

  0
 • m b avatar
  Hallo,ik ben 37 jr en heb ook een 2-slippige hartklep en verwijde aorta. Als ik het goed heb is de aorta 4,8mm. De klep lekt ernstig. Ik sta onder jaarlijkse controle en elke keer kijken we of operatie nodig is of nog even kan wachten. Ik merk in het dagelijks leven niet heel veel van. Mijn conditie is verder wel redelijk. Tennissen op normaal niveau gaat mij prima af. Hardlopen gaat wel in etappes moet ik zeggen, dus even 1,5k lopen, maar dan moet ik wel even rusten. Ik merk dus wel mijn beperkingen. Zeker bij snelle sprints.Nu heb ik een vraag over krachttraining. Ik heb altijd wat krachttraining gedaan, maar ben hiermee gestopt toen cardioloog aangaf dat dit niet echt verstandig was. Wel ben ik laatste maanden weer wat gaan opdrukken voor mijzelf (ik ben 90 kg en lengte 1,95 m) . Ik vroeg mij af of iemand weet wat je op dit vlak nou wel en niet kunt doen? Ik wil een sportschool abonnement nemen en wil ook kijken wat voor oefeningen ik daar zou kunnen doen, zowel cardio als lichte krachttraining. Ik snap dat je het lot niet moet tarten, maar ik heb zelf het idee dat er wel een tussenweg moet zijn tussen helemaal niet en voluit sporten. Ik las een artikel van een cardioloog die zegt dat je tot maximaal de helft van je lichaamsgewicht mag krachttrainen. Alvast dank voor uw reactie.

  0
 • M K avatar
  Ik heb net uw berichtje gelezen en heb mij in dezelfde situatie bevonden als waarin u nu zit. Ook een 2-slippige aortaklep en een aneurysma. De operatie van mij is nu meer dan 7 jaar geleden en ik was 55 jaar toen ik op de operatietafel lag. De aneurysma werd pas op de operatietafel ontdekt. Bij mij was de prognose tussen 1 en 3 jaar opereren. Gelukkig door controles bleek dat ik binnen 1 jaar al geopereerd moest worden. Ik weet dus als geen ander in wat voor achtbaan u op dit moment zit. Inderdaad weet onze arts van Hartvolgers niet hoe het bij u ervoor staat maar zonder je leven te laten beinvloeden door angst goed naar je lichaam luisteren en het gezonde verstand te gebruiken. Ik ga bijna altijd uit van wat mijn cardioloog adviseert. Het sporten is natuurlijk voor u heel fijn maar dat kun je later na de operatie weer op gaan pakken, toch? En dat zonder extreem veel risico te lopen. Ik wens u heel veel succes en mocht u nog vragen hebben kunt u mij natuurlijk altijd mailen.Met groet

  0
 • H P avatar
  Allereerst excuses dat uw 2e vraag mij niet eerder bereikt heeft, dan had ik u eerder kunnen antwoorden.Het blijft moelijk u gericht te adviseren, omdat ik de precieze gegevens niet ken. De maten van zowel de aorta als het hart die u verschaft geven in ieder geval geen aanleiding tot operatief ingrijpen. De ernst van de “niet te verwaarlozen” kleplekkage kan ik op grond van uw bericht niet inschatten.Uw cardioloog zou u verder moeten kunnen helpen en adviseren over deze aandoening. Die heeft alle gegevens en kent u het beste. Wer u redenen heeft te twijfelen aan zijn of haar oordeel dan kunt u in Nederland altijd een (vrijwel altijd door de ziektekostenverzekering vergoede) second opinion elders aanvragen.Roeien is een sport die ik patienten met aorta-aandoeningen afraad, vooral vanwege de hoge bloeddrukstijgingen die bij training kunnen optreden. Blijf lekker hardlopen!

  0
 • G P avatar
  Heeft u nog een reactie voor mij op bovenstaande vraag? Hartelijk dank als u mij nog een advies kan/wil geven!

  0
 • G P avatar
  In de eerste plaats wil ik mijn waardering uitspreken voor dit forum en initiatief! Het zou geweldig zijn als hier door cardiologen in andere ziekenhuizen meer aandacht aan zou worden besteed. Ik merk dat de druk in ziekenhuizen erg toeneemt op medische specialisten. Veel tijd om vragen te behandelen van patiënten is er niet. En het is fijn dat er dan specialisten zijn die toch op een verantwoorde manier kundige adviezen willen geven. Hartelijk dank hiervoor! Ook voor uw reactie op mijn vraag!Als ik uw reactie lees, vraag ik me af of ik alles te ernstig heb opgevat, of mijn cardioloog mijn situatie te ernstig heeft ingeschat. Als ik het goed heb begrepen, is er sprake van een niet te verwaarlozen lek al is het hart nu nog in goede conditie. Zoals eerder is aangegeven, is de aorta bij de wortel 40mm, en verder de aorta in 35mm. De linkerkamer schijnt ook vergroot te zijn. Wer het hart samenknijpt is deze 37mm.Ik vind het erg moeilijk om in te schatten hoe ernstig mijn situatie is. Zeker omdat ik nu al voor de 3e keer met 3 maanden op controle moet komen. Is het aan te bevelen om in een ander ziekenhuis een second opinion aan te vragen?Kunt u mij ook nog vertellen of roeien op een roeibank het hart en aorta teveel belast? Ik kon geen duidelijk antwoord van mijn cardioloog krijgen of dit schadelijk zou kunnen zijn.Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

  0
 • H P avatar
  Een bicuspide klep "slijt" meestal sneller dan een normale. Toch bereiken veel mensen de pensioengerechtigde leeftijd zonder dat een ingreep nodig is. Wer de klep ernstig verkalkt of teveel gaat lekken dient hij vervangen te worden. Hoe uw klep functioneert kan ik u op grond van de door u verstrekte informatie niet vertellen. Een bicuspide aortaklep is een aangeboren afwijking waarbij ook het weefsel van het opstijgende deel van de aorta minder sterk is dan normaal. Dat kan leiden tot verwijding en uiteindelijk aneurysmavorming van de aorta. Bij u is de aortawortel 40 mm: dat is slechts gering verwijd (tot 38mm is normaal).U moet zeker blijven sporten. Kies daarbij bij voorkeur voor aerobe sporten (waar we ook hardlopen toe rekenen). De invloed van dergelijke sporten op verdere verwijding van uw aorta is te verwaarlozen. De invloed op uw conditie, algemeen welbevinden en algehele gezondheid is veel groter. Hardlopen dus!

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy