// Zorg algemeen

Langjarig slagingspercentage ablatie bij boezemfibrileren

Beste mensen,

Ik heb de vraag over het slagingspercentage bij bf al eerder gesteld. Ik ben een 40 jarige man met lone af. Toen werd aangegeven dat dit bij de eerste ablatie 70 procent is bij mijn type bf.

Ik vraag me nu het volgende af:
- welke type bf heb ik eigenlijk paroxismaal of persistent en waarom? De allereerste keer duurde het 3 maanden voordat het ritme hersteld kon worden, de laatste jaren laat ik het met een cardioversie snel herstellen, dus echt proberen of het vanzelf weer weggaat doe ik niet (bijvoorbeeld die genoemde binnen 7 dagen voor paroxismaal)
- het percentage van 70 procent is hoopgevend maar wat is het verloop in de tijd. Bijvoorbeeld na 5 of 10 jaar. Is het ‘definitief’ weg of keert het in de loopt van de tijd terug.

Met hartelijke dank



0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    Ik denk dat uw AF door de meeste artsen als persistent zou worden ingedeeld. Belangrijker voor het slagingspercentage van ablatie is waarschijnlijk hoe uw hart eruit ziet. We kunnen met echo bijv zien of de boezems vergroot zijn. Als dat zo is neemt de kans op succes van ablatie wat af. We kunnen niet de kwaliteit van het spierweefsel van de boezems zien. Maar bekend is dat de aanwezigheid van afwijkend spierweefsel de succeskans ook nadelig beinvloedt. De lange termijn succeskans (5j), ligt nabij de 50%. Dat is een statistisch gegeven, dus dat betekent niet dat dat vastligt voor een individu. Vaak wordt dan een nieuwe ablatie uitgevoerd, die dan meestal ook weer leidt tot verbetering of vedwijnen van AF. Dat gebeurt natuurlijk alleen als er weer heel veel klachten zijn. Maar, hoewel strict genomen een keer/jaar een aanval een mislukking van de therapie betekent, kunnen de meeste patienten daar goed mee leven, zeker als het daarvoor veel vaker optrad. En dat is wel het patroon na ablatie voor AF: de slagingspercentages zijn op langere termijn matig, maar veel meer patienten voelen zich toch sterk verbeterd, al kan zich soms nog wel AF voordoen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy