// Zorg algemeen

Langere termijn ontwikkeling ejectiefractie na dotteren?

Bestaat er inzicht in de langere termijn ontwikkeling van de ejectiefractie na een dotterbehandeling?

Ca. 12 jaar geleden is na een dotterbehandeling een EF van 25% gemeten; onlangs werd de EF gemeten en nu op 34% gesteld. De conditie is jarenlang goed geweest, zonder klachten; de laatste tijd nemen de klachten duidelijk toe echter voor de cardioloog nog niet zorgelijk genoeg om maatregelen te nemen.

Nu vraag ik me af hoe de EF zich ontwikkeld zou kunnen hebben na de dotterbehandeling. Ik kan mij voorstellen dat in een herstelperiode de EF toeneemt, maar doordat toch een deel van de hartspier beschadigd is en minder 'meewerkt', dat die EF in de loop van de tijd weer af gaat nemen. Of te wel mijn veronderstelling is niet dat er de afgelopen 12 jaar een gestaag verbeterd functionerend hart is gweest (in termen van EF) maar dat er een piek is geweest in die periode en dat de EF mogelijk weer aan het afnemen is.

(1) Klopt dat?

(2) Is daar literatuur over? [ik hou ervan zaken na te kunnen lezen omdat het mij boeit].


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • S v avatar
    , bedankt voor de reactie. Wat wordt bedoeld met "De EF bepaling zegt mn iets over de lange termijn prognose."? Wordt daarmee bedoeld dat, statistisch gesproken, patienten met een lagere EF i.h.a. te maken hebben met een hogere mortaliteit en een kortere levensverwachting dan patienten met een hogere EF?Zie ook de die gegevens gepresenteerd zijn in het congres van Meetbaar Beter, vorig jaar.

    0
  • G B avatar
    Geachte Heer,Om u gelijk te beantwoorden; hier is geen goed stellig antwoord op te formuleren.EF is van vele factoren afhankelijk: (stille) ischemie, hypertensie (indien ja hoe behandeld), kleplijden (mn mitralis en aortakleplijden), optreden van ritmestoornissen, leeftijd..ed.Dan kan het zeker zo zijn dat er een combinatie van factoren van invloed zijn. Het is dan ook niet zo moelijk in te zien dat een voorspelling over verbetering of verslechtering niet te maken is. Het is welhaast ondoenlijk om bij iedereen die een dotter, hartok, klepingreep, hartinfarct ondergaat te bepalen of er viabiliteit is. voor en nadien. De EF bepaling zegt mn iets over de lange termijn prognose.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy