// Zorg algemeen

Lage hartslag en bloeddruk

Beste cardiologen,

Ik ben een vrouw van 28 jaar en sinds juli 2014 heb ik last van POTS (Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom). Sinds vorig jaar heb ik hierbij ook last van een lage hartslag en een lage bloeddruk waardoor ik vaak flauwval. Op een "goede" dag (als mijn hartslag normaal is) heb ik een hartslag van rond de 60 in rust en een bloeddruk tussen 150/100 en 130/90 (met clonidine 2keer per dag 0,050mg), zonder medicatie was de bloeddruk hoger. Als ik sta stijgt mijn hartslag naar 140 of hoger en valt mijn bloeddruk weg en mijn hartslag is dan ook weer laag als ik flauwval. Dit voel ik bijna altijd aankomen en kan ik optijd gaan liggen of zitten. Helaas met de lage hartslag voel ik dit niet aankomen en heb ik hier totaal geen invloed op.

Heb nu al 2 keer een opname gehad in het ziekenhuis waar ik gemonitord werd, mijn hart is verder gezond en met of zonder medicatie heb ik dezelfde lage hartslag. Er werd gedacht aan een pacemaker met medicatie om de hartslag over het algemeen lager te houden. Maar ze weten niet zeker of dit zal werken en omdat ik nog zo jong ben durven ze dit niet aan. Advies was om dit in een academisch ziekenhuis uit te laten zoeken. De neuroloog (waar ik bij loop voor de dysautonomie) was direct fel tegen een pacemaker, zoveel risico's en niet zeker weten of het helpt en in europa wordt dit niet gedaan bij iemand onder de 40 als er geen ernstige hartaandoeningen zijn. (mijn hartslag heeft ook uitschieters in de nacht naar 140)

In Amerika heb ik nu 2 mensen gesproken met vergelijkbare klachten en hebben beide een pacemaker gekregen (allebei een dubble chambre and closed loop) en zijn allebei sinds dien niet meer flauwgevallen. Nu zou ik dus graag willen weten of dit voor mij eventueel ook een optie kan zijn.

Elke keer als ik flauwval ga ik een stapje achteruit waar ik van moet herstellen, maar doordat ik elke week wel de lage hartslag heb (onder de 40) en dan regelmatig flauwval kan ik niet echt iets opbouwen. Zelf heb ik het idee dat als ik niet meer flauw val door de lage hartslag ik weer wat kan gaan opbouwen. 

Heeft u enig idee of dit een mogelijkheid kan zijn?

 

Met vriendelijke groet,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Uw vraag is helemaal terecht.Ook bij u geldt dat het niet duidelijk is of de belangrijkste oorzaak van het flauwvallen lage bloeddruk of lage hartslag of beide is. Het beoordelen van het hartritme op het moment van flauwvallen biedt vaak uitkomst, maar dat is weer lastig omdat het flauwvallen ook bij u waarschijnlijk weinig voorkomt.We weten op basis van de ISSUE 2 en IISSUE 3 studie dat als het hart enkele secondes stil staat bij flauwvallen een pacemaker echt baat heeft.Als u ook bijv 2 maal per jaar flauwvalt is het te overwegen om een kleine ritmemonitor te laten plaatsen. De LINQ, bijvoorbeeld, wordt onder de huid geinjecteerd en houdt 3 jaar lang het hartritme in de gaten. Als blijkt dat uw hart dan 3 of meer secondes stil staat dan is een pacemaker een goede overweging. met het bezit van een pacemaker is het ook weer beter mogelijk om de snelle ritmes te behandelen. Een pacemaker kent risico's, maar geregled flauwvallen, wat mij betreft, nog meer. Uw cardioloog kan u goed voorlichten over een pacemaker.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy