// Zorg algemeen

Koude therapie

Is het extreme. kou regime volg verstandig boven de 65 jaar en/of bij mensen die een Dotter behandeling dan wel een bypass operatie hebben ondergaan?
Wat kan deze extreme kou voor effect hebben op de coronaire vaten ??
Vriendelijke groet
R.Groenteman
Gepensioneerd uroloog en status na 4 bypasses(2013)

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Interessante vraag.Laten we beginnen met het effect van koude op de bloedvaten en het hart.Koude leidt tot een krachtige reactie van het sympathische zenuwstelsel waardoor de bloedvaten in armen en benen gaan samenknijpen (vasoconstrictie) en dientengevolge de bloeddruk en de weerstand waar het hart tegen in moet pompen omhoog gaan. Het hart moet dan dus harder werken en heeft om dat te kunnen meer zuurstof nodig. Dat zuurstof wordt geleverd door de kransslagaders en in uw geval ook door de omleidingen. Daarnaast leidt koude ook tot een effect op de kransslagaders zelf en dat effect is afhankelijk van de gezondheidstoestand van die kransslagaders. U heeft vernauwde (zieke) kransslagaders en die reageren over het algemeen met samenknijpen (coronaire vasoconstrictie) op koude.Het hart heeft dus meer behoefte aan zuurstof bij koude, maar tegelijkertijd kan het zo zijn dat die zuurstoftoevoer vermindert door samenknijpen van de kransslagaders; dat kan dus leiden tot zuurstoftekort (ischemie) en dat is geen gewenste situatie. Nu heeft u natuurlijk wel omleidingen, maar dat wil niet zeggen dat in dergelijke extreme situaties bovenstaand mechanisme (zuurstoftekort hart) niet kan optreden. Daarnaast zijn andere factoren ook nog van belang: hypertensie, de pompfunctie van het hart, eventuele klepafwijkingen, eerdere hartinfarcten etc. Langdurigere training met koude kan overigens leiden tot een afname van de bovenbeschreven effecten.Ik ken het door u aangehaalde regime niet in detail, maar ik zou in uw geval zeer voorzichtig zijn en als u het dan toch wilt doen: neem het plan in detail door met uw eigen cardioloog en bouw een en ander zeer voorzichtig en in kleine stapjes op!Succes.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy