// Zorg algemeen

'Koude drank' veroorzaker boezemfibrileren

Beste mensen,

Enige weken geleden kreeg ik weer boezemfibrilleren. De vorige aanvallen traden altijd op als ik aan het slapen was. Echter deze keer was ik bij bewustzijn en was ik mij voor het eerst bewust van een mogelijk oorzaak-gevolg. Het viel mij op dat mijn hart heel heftig reageerde nadat ik een koude drank had genuttigd. U kent het verschijnsel vast wel als je soms een (hele) koude drank drinkt en het lichaam daarop in soort shock reageert. Kan het zo zijn dat deze plotselinge koude drank nuttigen de trigger was tot boezemfibrilleren?

Zoals gezegd was dit de eerste keer dat ik bij bewustzijn het ontstaan boezemfibrilleren mee maakte. Heel duidelijk waarneembaar was dat de hartslag eerst heel hoog (niet te tellen) maar wel regelmatig was. Na een uurtje ging deze over in onregelmatig maar wel in een lagere frequentie. Is dit een normaal verschijnsel en was die snelle maar regelmatige hartslag een boezemflutter?

Ben benieuwd naar de antwoorden cq ervaringen.

met dank


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

  • V M avatar
    Ik heb last van potentieel boezemfibrileren na meerdere hartklepoperaties, maar heb wel een sinusritme normaalgesproken Zojuist en 6 maanden gelden heb ik ook door snel een koude drank drinken een aritmisch verhoogd ritme gekregen Ik heb al vaker een conversie ondergaan wegens onregelmatig hartritme. Nu kan ik echter dus beamen dat koude drank de laatste twee keer de oorzaak is geweest Dus voortaan beter vermijden

    0
  • V M avatar
    Ik heb last van potentieel boezemfibrileren na meerdere hartklepoperaties, maar heb wel een sinusritme normaalgesproken Zojuist en 6 maanden gelden heb ik ook door snel een koude drank drinken een aritmisch verhoogd ritme gekregen Ik heb al vaker een conversie ondergaan wegens onregelmatig hartritme. Nu kan ik echter dus beamen dat koude drank de laatste twee keer de oorzaak is geweest Dus voortaan beter vermijden

    0
  • T T avatar
    Ik heb 6 ablaties gehad vanwege vlutters. Tijdens diverse pogingen om het op te welken tijdens efo en/of ablatie lukte het niet. Mijn rs was niet op te wekken. En kwam zonder enige aanleiding maar kon niet opgewekt worden.Wat wel vaak een opwekker was was koud water uit de koelkast drinken. Geen garantie maar vaak gebeurde dit. Dus jouw ervaring deel ik zeker.

    0
  • C H avatar
    Fijn dat jullie je ervaringen met elkaar delen. Mogelijk reageren er nog andere mensen die zich hierin herkennen.

    0
  • J B avatar
    Na een tweede ablatie in september 2014, waarbij tijdens de ingreep nieuwe stoornissen (boezemfibrileren) ontstonden heb ik sinds februari inmiddels 5 cardioversies. De laatste twee keer dat de stoornis ontstond was ik me er van bewust dat ik net een koude drank ( niet met alcohol) nuttigde. Ik herken het verhaal van dus in die zin. Alleen ging aan het boezemfibrileren geen andere stoornis vooraf.Ik ben in mei wederom ingepland voor ablatie.Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik daarna weer vele koude drankjes kan nuttigen.

    0
  • L D avatar
    Ik ken het fenomeen dat drinken van koude vloeistoffen ritmestoornissen veroorzaakt. Waarom dat zo is, kan ik niet goed verklaren.Uw verhaal van eerst een regelmatige zeer snelle ritmestoornis, en later een wat tragere maar onregelmatige ritmestoornis, suggereert dat er inderdaad eerst een andere ritmestoornis optreedt, die dan later overgaat in boezemfibrilleren. Dat is ook een bekend fenomeen. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat die eerste ritmestoornis een flutter is, omdat een flutter vaak juist uit fibrilleren ontstaat. Het is meer waarschijnlijk dat dit een 'concealed bypass' of AVNRT is. Het aardige nu is dat deze ritmestoornissen veel eenvoudiger te behandelen zijn met ablatie. Het blijft natuurlijk een ablatie, maar technisch veel eenvoudiger dan de ablatie voor boezemfibrilleren. Het is in uw geval dus belangrijk om te trachten deze eerste ritmestoornis vast te leggen. Zeker zou ik willen adviseren om als toch ablatie wordt overwogen, om eerst de aanwezigheid van deze eenvoudige ritmestoornissen te onderzoeken, en evt, te behandelen. Zo zou ik dat in uw geval in ieder geval doen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy