// Zorg algemeen

Kleine afwijking ECG -> Brugada

Beste, Het is weer even geleden dat ik iets van mij heb laten horen en op een Klein detail na kan ik alleen maar positief nieuws vertellen. Ik ben inmiddels gestopt met alle medicijnen op advies van mijn cardioloog. Alles gaat goed, geen klachten en vorige week nog een fietstest gedaan en perfect afgerond. Cholesterol waardes zijn meer dan perfect (Aldus de cardioloog). Toch was een kleine afwijking te zien op de ECG, zowel bij een ECG in rust als bij inspanning. Bij de inspanningstest was echter aan het begin nu geen afwijking te zien maar na de inspanning (tijden de cooling down) kwam de afwijking weer naar boven. Een rechter bundeltakblok kreeg ik te horen. (Ondertussen ook een uitdraai opgehaald van mijn medisch dossier en daar staat dit ook in. Volgens mij is dit niet zo spannend allemaal? Wat wel; er wordt een opmerking geplaatst dat er een kleine kans bestaat dat het Brugada kan zijn. Het EMC ondertussen een besluit genomen en ik word opgeroepen om op 16 december middels een medicijn, uit te sluiten dat het Brugada is. Ik lees echter overal dat het erfelijk is, ofwel dat mijn vader of moeder het moet hebben. Klopt dit, dus als zij het niet hebben, heb ik het ook niet? Of is dit te kort door de bocht? En is dit niet iets wat je altijd al hebt, dus moet het te zien zijn op de vele eerdere ECG's die ik heb gehad? Ik moet zeggen dat het mij bijzonder boeit allemaal, het hele cardiologisch gebeuren. En ik ben blij dat men zoveel onderzoek doet om bepaalde dingen uit te sluiten. Dank alvast voor uw reactive!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • L D avatar
    De diagnose Brugada syndroom is soms lastig te stellen. We kijken daarvoor naar een afwijking op het ECG. Het lastige nu is dat deze afwijking heel veel lijkt op een "variant van normaal", het rechter bundel tak-blok. Dit is zeker lastig voor cardiologen die niet dagelijks naar Brugada kijken.Ik begrijp dat voor alle zekerheid bij u die test wordt gedaan. Hiermee is het dus nog lang niet zeker dat u ook Brigada syndroom heeft. Mocht er twijfel zijn over de diagnose, of hij wordt toch gesteld, zorg dan dat het besproken wordt met een cardioloog die ervaring heeft met dit zeldzame ziektebeeld. In de grote elektrofysiologische centra, oftewel de grote hartcentra, is er altijd wel een cardioloog die daaraan voldoet.Pas op met wat u leest op internet. Brugada is veel minder enrstig dan we vroeger dachten, omdat in de begintijd alleen de meest ernstige gevallen aan het licht kwamen. Nu komen we er achter dat er heel veel mensen Brugada hebben, maar er nooit ziek van worden, en er dus nooit last van krijgen met eenvoudige leefregels: bepaalde medicijnen niet gebruiken en koorts onderdukken. Dus, als het in uw familie niet voorkomt, kan het theoretisch zijn dat ze toch drager zijn, maar er dus nooit last van krijgen. Ik zou zeggen: probeer u zich in deze fase vooral niet te veel zorgen te maken, dat is nergens voor nodig.

    0
  • P T avatar
    Ik stuur uw vraag door naar een expert op het gebied van Brugada.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy