// Zorg algemeen

Klachten tijdens hardlopen

Ik doe aan wielrennen en hardlopen. Bij wielrennen heb ik nooit problemen terwijl ik regelmatig in de lente en zomer tussen de 50 en 150km fiets. Bij hardlopen (dat ik momenteel twee keer per week doe. 1 x met een groep en 1x zelf, tussen de 10 en 21 km), heb ik heel soms last dat mijn lichaam blokkeert. Vooral als ik een snellere inspanning doe. Mijn spieren worden dan ineens moe en ik krijg ook iets later wat druk op de borst. Ik merkte de laatste keer dat de hartslag dan ook lager was (tegen de 50 en normaal tussen de 60 en 70 en tijdens het hardlopen tussen de 140 en 160). Ik ga dan gewoon lopen en na een tijdje zakt het en kan ik weer hardlopen. Vorig jaar kwam dat voor de eerste keer voor en ben ik op de hartafdeling van een ziekenhuis bekeken. Alle slagaderen waren brandschoon en op het hartfilmpje was niets bijzonders te zien. Onlangs ben ik voor controle geweest en is er weer een filmpje gemaakt en weer was er niets te zien. Ik heb ook een prima conditie. Kan dit verschijnsel bij het hardlopen ook een av-blok zijn? Of is het iets anders. Het zal waarschijnlijk ook wel met de leeftijd te maken hebben.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    U bent blijkbaar al wat meer op de hoogte van de cardiologie, als u de term AV-blok gebruikt. Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes, 2 boezems en 2 kamers, in de rechter boezem zit de sinusknoop. De sinusknoop geeft een stroompje af dat uiteindelijk het hele hart activeert, De snelheid waar de sinusknoop dat stroompje mee afgeeft bepaalt dus de hartslag. In rust kan de hartslag variƫren van 50 tot 100 slagen per minuut. Het stroompje uit de sinusknoop activeert eetrst de beide boezems en gaat dan via de AV-knoop (vergelijkbaar met een elektriciteitskabeltje) door naar de beide hartkamers die daardoor ook geactiveerd worden. Als de AV-knop geblokkeerd wordt, gaat het stroompje van de sinusknoop dus niet naar de hartkamers. Meestal ontstaat dan alsnog een stroompje in de hartkamers, maar met een lagere snelheid. Soms zo laag dat je er last van krijgt: duizeligheid of zelfs bewustzijnsverlies. Ook houdt een AV-blok in dat de hartslag tijdens inspanning niet voldoende kan oplopen.Aangezien u goed kunt fietsen en hardlopen is een AV-blok tijdens inspanning zeer onwaarschijnlijk. U vertelt dat u wel al eens geanalyseerd bent, is er toen ook een inspanningstest met ecg-registratie verricht?

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy