// Zorg algemeen

klachten

ik ben (nog) geen hartpatient.

ik heb sinds een week of twee klachten waardoor ik moeilijk gewoon kan functioneren en slapen. Na een situatie die veel stress bracht (en nog steeds beetje), heb ik last van benauwdheid, onaangename druk op borst, soms lichte duizeligheid, en vaak snachts waardoor ik eerste paar uren niet in slaap kom en met spanning bezig met met "angst".

Ben bij cardioloogcentrum geweest en zij concluderen dat het hart goed is, maar niks kunnen zeggen over de kleine bloedvaatjes rondom hart. Hoe kan ik weten of er serieus wat is? Ik heb, bijv afgelopen nacht wederom, last van klamme handen en warm zweterig lichaam in de nacht, wat opdoemt samen met benauwdheid. 

Ik heb een zelf een verleden met angst/paniekaanvallen en mijn vader is hartpatient sinds zijn 50e. Ik ben 44 en heb een BMI van 26,5.

Ik slik nu visolie/omega 3, meidoornpillen en aspirine. Wordt een beetje radeloos want gaat al ruime week zo..en huisarts is bijna laconiek,

Ik vertrouw op conclusie dat mijn hart goed is, maar zijn er andere factoren (bloedvaatjes, aderen) die een rol spelen en hoe kom ik dat te weten?

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    U heeft klachten van nachtelijke druk op de borst, benauwdheid, transpireren en duizeligheid. Als achtergrondinformatie vertelt u dat u last heeft van een paniekstoornis. U bent nagekeken door een cardioloog die zegt "dat het hart goed is". Het klachtenpatroon dat u heeft zou zoals u zelf al suggereert eventueel verklaarbaar kunnen zijn door een paniekstoornis. Wel is het belangrijk dat alvorens dit besloten wordt, u nagekeken wordt door een arts en dat is gebeurd, zegt u. Het klachtenpatroon dat ontstaat als gevolg van het vernauwen van de kleine bloedvaatjes van het hart (de bloedvaatjes die niet zichtbaar zijn bij het in beeld brengen van de kransslagaders van het hart via een hartcatheterisatie of een CT-scan) verschilt niet van dat van een vernauwing in de wel zichtbaar te maken grotere kransslagaders. De typische klacht is druk op de borst die bij inspanning ontstaat en bij staken van de inspanning weer verdwijnt. De drukkende pijn straalt vaak uit naar de hals, de rug of de (linker) arm. Als geen vernauwing gezien wordt, kan een inspannings-ECG, een SPECT-scan, een MRI scan van het hart of een hartcatheterisatie met een zogenaamde Doppler-draad duidelijk maken of er problemen zijn met de bloeddoorstroming van de hartspier. Als dat het geval is en er is bij de eerder genoemde hartcatheterisatie of CT-scan geen zichtbare vernauwing, dan is dat een sterke aanwijzing dat er een "hartsyndroom X", oftewel vernauwing van de kleinere takjes van de kransslagaders speelt. Maar ik ga ervan uit dat de cardioloog die u bezocht met u besproken heeft of dit het geval kan zijn. Om positief af te sluiten is het overigens zo dat, mocht bij u de diagnose hartsyndroom X gesteld worden, de prognose van deze klacht / aandoening ondanks de vervelende klachten uitstekend is. Mocht het zo zijn dat na consultatie van uw arts de diagnose toch een paniekstoornis is, dan kan begeleiding door een klinisch psycholoog uw klachten misschien doen verdwijnen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy