// Zorg algemeen

Katheter ablatie kort na Mini Maze

Op 2 febr. onderging ik een Mini Maze. Verliep goed. Hartritme aanvankelijk goed en 70/m. Na 2 weken weer onregelmatig en snel, en bij controle na 3 weken bij mijn eigen (ander ziekenhuis) cardioloog diagnose: weer boezemfibrilleren. Deze cardioloog was van plan om meteen een katheter ablatie te plannen (geen wachttijd). Min of meer toevallig besloten we om eerst een ECV te doen, op korte termijn. Inmiddels vernam ik echter toevallig van de hartchirurg die de Mini Maze had verricht het volgende: 

Citaat:

"Ik zou u nadrukkelijk adviseren om tenminste 3-6 mnd te wachten; eerder een ablatie verrichten gaat echt in tegen de consensus statement Vd heart rhythm Society uit 2012 en de nieuwe richtlijn voor 2016; bovendien wordt u mogelijk voor niets blootgesteld aan de risico's v een extra behandeling; Eea is gebaseerd op het feit dat uw hart mn rond de lijnen oedemateus is."

Mijn vraag: heo belangrijk is dit advies? Kan een andere cardioloog dit onbekommerd naast zich neerleggen? En kan ik dan, als het alsnog zo uit komt onbekommerd een katheter ablatie laten doen, enkele weken ná een Mini Maze? 
En loop ik daarbij geen bijzondere risico's?

 

Hoe kan hier schijnbaar zo verschillend mee om gegaan worden?
U begrijpt dat ik dringend uw advies zou kunnen gebruiken.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • L K avatar
  Inmiddels ben ik al begin mei genezen verklaard, dankzij de Mini Maze, uitgevoerd door Van Putte van het St in Nieuwegein, op 2 februari 2016. Daarna wel 2x een terugval, en 2 x een effectieve ecv. Begin mei had ik al wekenlang een normaal sinusritme en een hartslag van ca 70. Sindsdien alle hartmedicatie gestopt en opgeruimd, ook de antistolling. Een feestdag! Begin van een nieuw leven. De vraag is waardoor dit niet 5 jaar eerder gebeurd is. 5 jaren met veel last en getob. Als ik begin 2010 in het St opgenomen was geweest ipv het UMCG, dan was deze ingreep waarschijnlijk ook al 5 jaar geleden gebeurd... Nu heb ik toevallig op eigen houtje dankij een bericht in de Volkskrant de weg gezocht en gevonden naar Nieuwegein, anders was er niks aan mijn kwaal gebeurd met alle nadelen vandien. Overigens ben ik mn. Dr Verberkmoes via deze site dankbaar voor het zeer goede en bemoedigende telefoongesprek dat mij gesterkt heeft op deze weg.

  0
 • L K avatar
  Mag ik een vervolgvraag stellen? Is gedrag van invloed op de kans van een terugval na een Mini Maze? Bijvoorbeeld de mate van inspanning? En wat is iha van invloed op die kans? Ik heb inmiddels een ECV gehad, met succes, weer normaal sinus en tempo 70. maar ik ben door de terugval reeds 14 dagen na de ingreep wat onzeker geworden. Gaat dit vaker gebeuren en heb ik er invloed op? Ik vind weinig info over terugval, waardoor, en hoe dan verder, en hoe groot is de kans er op, en de kans dat het vanzelf over gaat?

  0
 • A M avatar
  Het atriumfibrilleren na een operatie als een miniMAZE kan heel goed veroorzaakt worden door prikkeling van het weefsel als gevolg van en gedurende het wondherstel. Daarom is al te snel weer een ablatie doen niet nodig. Als er echter na 8-12 weken nog steeds AF optreedt, kan een ablatie wel degelijk nuttig zijn.Tenzij u cardioloog specifieke redenen heeft, zou mijn advies zijn even af te wachten

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy