// Zorg algemeen

Kans op bloedingen

In een onderwerp op het forum wordt aangegeven dat de kans op bloedingen bij Apixaban (of vergelijkbare antistollingsmiddelen) minder groot is dan bij acenocoumarol en fenprocoumon.
Mijn vraag is wat hiervan de reden is?

Ik kan mij voorstellen dat (in het algemeen) met het gebruik van antistollingsmiddelen het risico groter is bij een bloeding, maar waarom is bij acenocoumarol en fenprocoumon de kans op een bloeding groter? Ter info: Ik gebruik acenocoumarol en mijn INR range is 2.5 - 3.5.

Is de kans op bloedingen ook nog gerelateerd aan leeftijd?
Zijn er zaken waar ik rekening mee zou kunnen houden als gebruiker van antistolling om de kans op een bloeding te verminderen?
Omdat ik levenslang antistolling moet gebruiken zou ik graag wat meer info hebben over dit onderwerp.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    Bij alle antistollingsmiddelen geldt dat de hoofdwerking meteen voor de bijwerking zorgt. Ik zal uitleggen wat ik bedoel. De middelen zijn bedoeld om het bloed minder stolbaar te maken, zodat zich in de bloedbaan geen stolsels vormen. Deze stolsels kunnen voor catastrofes zorgen als ze op reis gaan in de bloedbaan en vast komen te zitten in een bloedvat. Het stroomgebied achter het stolsel krijgt dan geen bloed meer en kan ernstig beschadigd worden. Dit is wat gebeurt bij een CVA of beroerte.Deze verminderde stolbaarheid van het bloed leidt er natuurlijk ook toe dat vaatwandbeschadigingen zich minder snel sluiten. Een bloeding kan dus langer duren en grotere blauwe plekken ("haematomen") geven, dan wer geen antistolling wordt gebruikt. De meest gevreesde bloedingen in dit verband zijn hersenbloedingen, die wel zeldzaam zijn, maar grote gevolgen kunnen hebben.Er zijn geringe verschillen tussen de verschillende groepen van middelen, waarbij het risico op hersenbloedingen iets kleiner lijkt te zijn met de nieuwe antistollingsmiddelen, dan met de traditionele (trombosedienst-) middelen. Bij patienten met boezemfibrilleren geven de behandel-richtlijnen momenteel dan ook aan, dat wer gestart moet worden met een middel, de nieuwere middelen de eerste keuze zijn. Merkwaardig genoeg zijn de nieuwe middelen niet voldoende effectief bij patienten met kunstkleppen. dus daar blijven we aangewezen oop de trombosedienst.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy