// Zorg algemeen

Kaliumtekort

Beste arts,Recentelijk ben ik opgenomen in het ziekenhuis met een kaliumtekort van 2.6 of 2.7. Ik ben bekend met een mild hartprobleem (een tweedegraads AV blok en daarnaast een RBTB). Ik heb met enige regelmaat arrythmia's maar het loste zichzelf altijd weer op. In de periode vlak voor het kaliumtekort gevonden werd viel ik meermaals flauw. Ook had ik krampen en pijn in armen en benen en bij mijn hart. In het ziekenhuis zeiden ze na de gevonden kaliumwaarde dat ik wrs moest blijven. Ze wilden nog een hartfilmpje maken. Na dat hartfilmpje werd er ineens niets meer gezegd maar kreeg ik een kaliuminfuus plus ik moest zes tabletten Slow K per dag slikken, nog naast het infuus dus. Naar mijn idee is dit een erg hoge dosering (ik woog ten tijde van dit alles maar amper 50 kilo). Mijn vraag: Is deze dosering inderdaas aan de hoge kant? En zo ja, hoe aannemelijk is het dat er een afwijking op het ecg gevonden is? (Dit omdat er eerst nog gespeculeerd werd over "misschien blijven" en er daarna plots een infuus plus een naar mijn idee hoge dosering Slow K volgde...)Hoe gevaarlijk is een Kaliumtekort in zijn algemeenheid i.c.m. mijn type mild hartprobleem (geleidingsstoornis), en wat betekenden de hartkrampen die ik heb ervaren, en het flauwvallen?Ik ben uit het ziekenhuis ontslagen met een hartslag van 47 en een bloeddruk van 86/49. Ik kon nog nauwelijks lopen. Ik vraag mij eerlijk af, was dit verantwoord? Had u mij zo laten gaan als ik uw patiënt was?Bij voorbaat veel dank voor uw tijd en deskundigheid!

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • H V avatar
    Excuus, in mijn reactie hierboven is een belangrijk woord weggevallen. Ik schrijf ergens "er is dus geen enkele invloed van medicijnen denkbaar". Dit moet zijn: " Er is dus geen enkele invloed van ANDERE medicijnen denkbaar". Konden de lage hattslag en idem bloeddruk een gevolg zijn van een hoge dosis Slow K? Dit waren de enige mecicijnen die ik kreeg...

    0
  • H V avatar
    arts,Veel dank voor uw reactie. Het ging hier om een absoluut tekort, dit was ook bij het ziekenhuis bekend. Ik weet dat zes tabletten de maximale dosering is maar aangezien daarnaast ook nog een kaliuminfuus gegeven werd wekt dit de suggestie dat er reden was zo snel mogelijk te willen aanvullen, in plaats van te streven naar een geleidelijke stijging, of is het standaard naast zes tabletten ook nog een kaliuminfuus te geven?Wbt de lage hartslag en bloeddruk, ik slik geen andere medicijnen dan op dat moment de Slow K Kaliumtabletten. Er is dus geen enkele invloed van medicijnen denkbaar. Wel heb ik zoals aangegeven een geleidingsstoornis. Wat ik niet zo goed begrijp is uw reactie dat een Kaliumtekort geen invloed heeft op een geleidingsstoornis. Dit omdat een van mijn artsen me juist vertelde dat een Kaliumtekort invloed kan hebben op het hartritme, en indd ritmestoornissen kan veroorzaken. Voor mijn geleidingsstoornis geldt hetzelfde. Zij zei dat een kaliumtekort in mijn geval, vanwege deze geleidingsstoornis, extra gevaarlijk is en ik mijn Kalium het boven de vier zou houden. U lijkt dit verband te ontkennen. Klopt dat of begrijp ik u verkeerd? Verder zei de arts op de SEH dat krampen em zwakte hoofdsymptomen zijn bij een Kaliumtekort. U zegt echter dat er geen verband is tussen de (hart-) krampen en het Kaliumtekort. Best verwarrend vind ik. Indien u van mening bent dat mijn lage hartslag en bloeddruk niet van een kaliumtekort konden komen, maar er is ook geen invloed van andere medicijnen denkbaar, wat zou u hier dsn mee doen als ik uw patiënt was geweest? Had u het verantwoord gevonden om mij zo zonder enig verder onderzoek naar huis te sturen? Dat is gewoon een eerlijke vraag die ik mij dan even afvraag. Want u geeft aan beide wel erg laag te vinden. Hartelijk dank voor uw antwoord.

    0
  • L D avatar
    Een laag kalium bij het bloedonderzoek kan veel oorzaken hebben. Het kan komen door een absoluut te kort door te weinig intake of te veel verlies (sommige plaspillen veroorzaken kalium verlies), maar ook door hyperventileren (dan is er geen tekort). In het eerste geval moet het aangevuld worden. Zes tabletten per dag is de maximale hoeveelheid, dus niet te veel. Belangrijke vraag is natuurlijk hoe dit bij u ontstaat; aanvullen is niet een blijvende oplossing an het probleem.U bloeddruk en hartslag waren erg laag toen u werd ontslagen. Dat is geen symptoom van een laag kalium, maar misschien wel van te veel medicijnen. Krampen zijn ook geen verschijnsel van laag kalium.Een laag kalium kan afwijkingen op het ECG geven, een verlengde QT-tijd. Deze verlengde QT-tijd kan weer leiden tot gevaarlijke hartritmestoornissen, en dit zal de reden zijn dat u extra alertheid bespeurde. Als de QT-tijd weer normaal is, dan is het risico voorbij. Een geleidingsstoornis staat los van een laag kalium.Ik kan u niet vertellen wat ik had gedaan in uw specifieke geval; daarvoor heb ik veel meer informatie nodig. Geneeskunde bestaat niet uit 1 verschijnsel, het gaat om heel veel factoren en observaties die de dokter moet interpreteren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy