// Zorg algemeen

Is sporten voor mij ongevaarlijk?

Hallo, ik ben , een sportieve vrouw van 50 die graag aan wielrennen en schaatsen doet. Ik ben bekend met een ASD en een mitralisprolaps en heb sinds een paar jaar in toenemende mate last van ritmestoornissen. In juni ben ik op mijn werk onwel geworden. In het ziekenhuis hebben ze een hartkatheterisatie verricht, hieruit kwam dat ik een matig-belangrijke shunt heb, de TEE wees uit dat de mitralisklep matig lekt en de ASD is rond 5 mm.  Inmiddels heb ik een IPL en deze laat regelmatig atriumfibrilleren zien. Volgens cardioloog komt de ritmestoornis voort uit  de combinatie van bovengenoemde afwijkingen en is er geen sprake van AF maar van extrasystoles. Tijdens zo'n "aanval" neemt hartslag en onregelmatigheid toe wat zichtbaar is op uitdraai van IPL tot ongeveer 220 slagen per minuut.  Ik gebruik nu sotalol in lage dosering en ik mag sporten weer oppakken....toch ben ik niet gerustgesteld dat sporten in deze situatie geen kwaad kan. Ik heb overigens twee weken geleden een ergometrie ondergaan, deze duurde 5 minuten en is deze naar mijn gevoel te snel gestopt. Een duidelijke bevinding was er niet. Mijn vraag is dan ook: kan ik zonder risico sporten of zware lichamelijke inspanning verrichten wanneer ik duizelig word en mijn hartslag sneller en onregelmatig is en kan ik deze klachten dan gewoon negeren?

Graag hoor ik van u, groet, -


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    Ivon, een begrijpelijke vraag, maar moeilijk specifiek te beantwoorden omdat ik niet alle uitslagen en gegevens goed kan beoordelen. Naast de diameter van het defect in het boezemtussenschot (ASD) zijn ook de plaats van het gat en de grootte van de bloedstroom hierdoor van belang. Ook zijn de ritmeproblemen mij niet helemaal duidelijk; als er inderdaad een ritme van 220 slagen per minuut zou zijn, is het onwaarschijnlijk dat dit alleen door overslagen zou komen. In het algemeen zijn er maar weinig situaties waarin wij als cardiologen mensen ontraden om te sporten, vooral niet bij mensen die goed kunnen sporten. Ik kan op basis van Uw gegevens geen specifiek advies geven, maar als Uw eigen cardioloog dit geen probleem acht, zou ik dit gewoon proberen. Luister wel naar Uw lichaam, als U merkt dat U duizelig wordt, moet U misschien iets rustiger doen. Overigens is boezemfibrilleren meestal geen reden om van sporten af te zien; meestal komen de aanvallen van boezemfibrilleren ook niet bij sporten maar in rust.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy