// Zorg algemeen

Is boezemfibrileren en/of avnrt bij jonge mensen erfelijk

Beste mensen,

Is boezemfibrileren en/of een avnrt erfelijk? In mijn familie is het opvallend dat met mij twee neven (moederszijde) hier last van hebben. Onze moeders hebben het niet echt heel duidelijk. Mijn moeder heeft het 1 keer gehad (leeftijd 70 jaar). De neven zijn allen tussen 35 en 45 en hebben lone aanvalsgewijs AF. Indien er mogelijk sprake is van erfelijkheid is het dan ook iets om rekening mee te houden bij mijn dochter (3 jaar).

ps Ik spreek van een avnrt omdat er bij mogelijk sprake is van een een korte anvrt periode die overgaat in AF. Mijn neven weten dit niet omdat ze minder onderzoek naar hun AF hebben laten doen omdat ze minder hinder hebben van het het AF.

met dank voor uw antwoord

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • W J avatar
    ,wat een uitstekende vraag, het is duidelijk dat je je al goed in de materie hebt verdiept. AVNRT en boezemfibrilleren zijn twee verschillende ritmestoornissen, die echter nog wel eens bij dezelfde patient voor kunnen komen, omdat AVNRT de kans op boezemfibrilleren groter maakt. Dat beschrijf je zelf ook heel goed in je vraag. Wat AVNRT betreft, is de kans op erfelijkheid uiterst gering. Er zijn sporadische meldingen van 'familiaire AVNRT' maar die zijn dus erg zeldzaam. Wat betreft boezemfibrilleren: familiair boezemfibrilleren bestaat, er zijn inmiddels enkele genetische afwijkingen (DNA mutaties) bekend die gekoppeld zijn aan een hoge kans op het krijgen van boezemfibrilleren op jonge leeftijd. Ook dit is nog zeldzaam. Daarnaast is het echter zeker niet ongewoon dat mensen met boezemfibrilleren ook familieleden hebben met deze ritmestoornis, en meer dan verwacht mag worden op basis van het optreden van boezemfibrilleren in de algehele bevolking. Dit is onafhankelijk van de leeftijd. Wat hier de oorzaak/oorzaken van zijn is echter nog niet duidelijk. En de consequenties ervan zijn nog minder duidelijk op dit moment, voor wat betreft screening of behandeling. Op basis van de gegevens in je vraag zie ik geen enkele reden om je zorgen te maken over ritmestoornissen bij je jonge dochtertje.Ik hoop dat dit antwoord je wat helpt, veel succes verder!

    0

Je moet Inloggen om te reageren