// Zorg algemeen

Invloed azythromycine op hartritme

Geachte cardiologen,
de afgelopen jaren ben ik meerdere keren vanwege exacerbatie astma opgenomen geweest op de longafdeling. 2 Weken geleden opnieuw en ben na een opname van 5 dagen ontslagen. De oorzaak is niet duidelijk, ik ben zeer medicijngetrouw. Ik reageer onvoldoende op prednison. Mijn longarts overweegt om mij gedurende een langere periode azythromycine 500mg voor te schrijven, 3x per week 1x per dag, zodat mijn longen beter beschermd zijn tegen virussen.
Mijn vraag is of dit antibioticum i.c.m ARVC en een verlengde qt-tijd een risico oplevert. Een paar jaar geleden heb ik azythromycine gedurende een paar dagen zonder problemen geslikt. Nu zou ik dit middel gedurende een langere periode in een onderhoudsdosering moeten slikken. Ik heb 2 ablaties ondergaan en heb een ICD.
Bij voorbaat dank.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • L 6 avatar
    Hartelijk dank voor uw antwoord, ik zal het meenemen tijdens het gesprek op de poli.

    0
  • L D avatar
    Azithromycine kan inderdaad de QT-tijd verlengen, maar dat betekent niet ook dat er hierdoor altijd een probleem ontstaat. Het risico van een verlengde QT-tijd is een verhoogde kans op potentieel gevaarlijke kamerritmestoornissen.Zoals u weet is bij ARVC de QT-tijd niet verlengd. Maar, als u bijvoorbeeld medicijnen gebruikt die de QT-tijd verlengen, zoals sotalol of amiodarone, dan ontstaat er wel risico op QT-verlenging en daarmee op kamerritmstoornissen (en daarmee in uw geval ook op ICD-therapie).Mijn advies is om uw longarts om een alternatief voor azithromcine te vragen. Als dat per se niet kan en u moet dit middel gebruiken, dan kunt u ook bij de eerste gift een ECG laten maken: als de QT-tijd dan niet verlengd, dan is er ook geen nieuw probleem.

    0

Je moet Inloggen om te reageren