// Zorg algemeen

INR bij cardio versie

Sinds kort ben ik op advies van de cardioloog overgestapt van Acenocoumarol op lixiana - edoxaban. Daardoor zijn controles bij de trombosedienst overbodig.

Ik heb al diverse cardio versies ondergaan, voor de ingreep wordt altijd mijn INR van de afgelopen periode gevraagd en gecondoleerd.  Als de INR goed is kan de ingreep plaatsvinden.  

Is bij gebruik van Lixiana de INR waarde altijd goed genoeg om de cardio versie door te laten gaan? Wordt de INR overigens wel gemeten bij gebruik van dit nieuwe medicijn voordat er een cardio versie plaatsvindt?

 

Ik hoor graag van u,

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    De oudere bloedverdunners, acenocoumarol en fenprocoumon, hebben een heel wisselend en onvoorspelbaar effect op de bloedstolling, afhankelijk van de opname in de darm, andere voedings- en geneesmiddelen en de werking van de lever. Daarom moet de dosering van deze middelen steeds worden gecontroleerd en aangepast obv de INR, die regelmatig geprikt moest worden. Nieuwere middelen, zoals Lixiana, Pradaxa, Eliquis en Xarelto, werken volgens een heel ander mechanisme dan de andere middelen. Bepalen van de INR is bij deze middelen zinloos, maar monitoring is ook niet nodig, omdat met de gebruikte doseringen iedereen voldoende ontstold is. Ter vergelijking, ook voor andere bloedverdunnende middelen als aspirine of Plavix zijn geen metingen nodig, maar deze worden niet bij atriumfibrilleren gebruikt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy