// Zorg algemeen

Inaproppriate Sinustachycardie?

Hallo,
Ik zal mijn voorgeschiedenis even toelichten tot ik kom tot mijn vraag.
Ik ben een jonge vrouw van 20 jaar.
In september ben ik doorverwezen naar een cardioloog, omdat het de internist opviel dat mijn hartslag in rust 125 was. Na een aantal onderzoeken (diverse ECGs, echo en holteronderzoek) heeft de cardioloog verklaard dat ik de stoornis Inappropriate Sinus Tachycardie heb. Met gemiddelden van 194 tijdens een kort stuk lopen, 90 in slaap en 120 in rust. Hiervoor heb ik betablokkers geprobeerd, maar mijn bloeddruk werd hier zo laag van dat ik hier mee moest stoppen. Op dit moment slik ik daarom 2 maal daags 5mg Ivabradine.

Echter merk ik tijdens mijn werkzaamheden op mijn stageplek (7 uur per dag) dat ik compleet buiten adem ben. Het reizen kost mij al veel energie (kleine stukjes fietsen, lopen, staan in de trein), waardoor de dag al vermoeid begint. Ik loop stage op een kantoor en heb niet veel fysieke bezigheden. Toch ben ik rond een uur of 1 al volledig buiten adem en benauwd en word ik heel vergeetachtig. Van korte gesprekjes moet ik hijgen en van korte stukken lopen moet ik lang zitten en bijkomen. Als ik vervolgens thuis kom kan ik eigenlijk niks, ik moet mezelf echt wakker houden om een vast schema te hebben. Ik kan niet eens meer 2 minuten stil staan om mijn tanden te poeten, of een trap oplopen, laatstaan even douchen. De volgende dag lijkt het alsof ik nog moe en hijgend opsta van de dag ervoor. Ik slaap zo'n 8-9 uur, maar zou makkelijk 12 uur kunnen slapen.

Nu loop ik om deze klachten op dit moment halve dagen stage en dan doe ik vaak nog even een dutje van een paar uur als ik thuis kom. Door dit dutje in de middag kan ik de avond weer een beetje aan, daarom kan ik nu dit bericht typen. Dit kon ik niet zonder dit dutje, dan kon ik nooit zo lang rechtop zitten.
Denken jullie dat dit nog kan komen door mijn IST? Aangezien mijn hartslag verlaagd door de Ivabradine heb ik het idee dat er iets anders aan de hand is. Ik heb bijv veel gelezen over POTS. Zo heb ik recent heftige Pfeiffer en CMV gehad en lees ik dat POTS veroorzaakt kan worden door virale infecties. Ik zou graag weer naar de cardioloog gaan, maar ik heb het idee dat er niet veel meer te onderzoeken is. Omdat ik jong ben krijg ik ook vaak te horen dat het wel 'stress' zal zijn (wat ik echter niet ervaar). Welke stappen raden jullie mij aan om nu te nemen?


 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • K B avatar
  P.s. en ondanks dat ik jouw klachten herken en ook zelf heb ervaren bij IST adviseer ik je natuurlijk ook om jouw vraag toch voor te leggen aan een cardioloog en verder te laten onderzoeken.

  0
 • K B avatar
  Jouw klachten zijn voor mij zeer bekend. Bij mijn IST heb ik exact dezelfde klachten als jij hebt (en 10 jr mee gelopen). Ook ik had ivabradine gehad 2 x 7.5 mg en daarbij nog bisoprolol omdat hij toch nog soms doorheen schoot. Continue een balans zoeken. Doodmoe, uitgeput en altijd hijgend bij lichte inspanning, ook onder medicatie. Onlangs heb ik een gedeeltelijke sinusmodificatie ondergaan. Misschien iets om te bespreken met jouw cardioloog of dit een optie is.De klachten zijn voor mij dus heel herkenbaar voor de IST en kunnen dus als zeer invaliderend ervaren worden. Sporten werd mij bijvoorbeeld ook geadviseerd, maar ook onder medicatie lukte dit gewoon niet. Ondertussen ben ik herstellende maar kan nu bijvoorbeeld al fietsen, wat ik voorheen niet kon. Houd dus moed en blijf zoeken naar een goede balans en hopelijk een oplossing (en ik weet hoe moeilijk en frustrerend dit kan zijn, maar geef niet op). Heel veel succes!

  0
 • P V avatar
  Een Inappropriate sinustachycardie (IST) is geen echte ziekte; je kunt het zien als een soort thermostaat die wat te hoog staat afgesteld. Maar het kan soms wel vervelend zijn, als je inderdaad last hebt van de hartkloppingen; onderdrukken van de hartslag met b├Ętablokkers, een calciumantagonist of ivabradine kan dan een optie zijn. Belangrijk is wel dat er geen andere oorzaak is van de hoge hartslag; als je bijvoorbeeld een bloedarmoede hebt, gaat de hartslag ook omhoog.Gezien de klachten die U hebt lijkt het mij wel belangrijk dit goed te laten uitzoeken, een relatie met de recente Pfeiffer en/of CMV infectie zou ook een rol kunnen spelen. Tenslotte, POTS is een heel zeldzaam syndroom waarbij de hogere hartslag vooral optreedt bij bepaalde houdingsveranderingen, ik denk niet dat dit al Uw klachten zou verklaren.Kortom, bespreek Uw klachten met Uw huisarts, cardioloog of internist.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy