// Zorg algemeen

Inappropriate sinustachycardie + kinderwens

Beste,

Sinds mijn elfde ben ik bekend bij de cardioloog wegens een sterk verhoogd hartritme en vermoeidheid. Diverse echo's, holteronderzoeken en fietstesten later werd geconstateerd dat er met het hart zelf niets mis is.

Propranolol voorgeschreven gekregen om het hartritme rustiger te krijgen.

Tot mijn 25ste ging het hierdoor goed. Per toeval werd toen vastgesteld dat het hartritme wederom veel te hoog was, waarschijnlijk omdat de dosis in al die jaren nooit meer was aangepast. Wederom een echo en korte ECG's gehad via de cardioloog. Conclusie: IST.

Propranolol werd opgehoogd naar 80mg en ik hoefde niet terug te komen naar de cardioloog.

Nu ben ik 29 jaar en heb ik een kinderwens. De huisarts stelt dat IST geenszins een probleem kan vormen bij een zwangerschap, omdat het er met het hart zelf niets mis is. Op Internet zie ik eigenlijk geen ervaringsverhalen of nadere, onderbouwde informatie m.b.t. dit onderwerp.

Mijn vraag is, of iemand mij verder kan helpen.

Los hiervan gebruik ik Propranolol en zijn arts en apotheker het niet eens over de vraag in hoeverre het gebruik hiervan schadelijk is tijdens een zwangerschap. De huisarts stelt: "geen probleem, hoogstens kans op een kleine groeivertraging". De apotheker stelt: "aanzienlijke kans op intra-uteriene afwijkingen". Om deze reden probeer ik nu het zekere voor het onzekere te nemen en te stoppen met Propranolol, maar als dit mijn hart extra belast ben ik weer terug bij de vraag "in hoeverre is IST een risico?".

Wat is nu wijsheid?

1. Wat is er bekend over de combinatie van een Inappropriate Sinustachycardie en zwangerschap? Zijn er risico's of dingen die ik moet weten?

2. Wat is er bekend over het gebruik van Propranolol tijdens een zwangerschap en klopt het dat ik beter kan stoppen, ook al belast dit het hart wellicht extra?

Alvast heel erg bedankt voor het lezen en uw reactie.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    ,Bij een inapproprate sinustachycardie (IST) is er inderdaad niets mis met het hart; ik vergelijk het wel eens met een thermostaat die iets te hoog staat afgesteld, waardoor de hartslag continu iets te hoog is. Lastig, maar geheel ongevaarlijk. En vaak goed te behandelen met bètablokkers, die de hartslag weer iets verlagen. Het is moeilijk te zeggen of een geneesmiddel helemaal veilig is tijdens een zwangerschap, en maar heel weinig geneesmiddelen zijn 100% veilig. Meestal is het niet goed bekend. Bètablokkers kunnen in het algemeen worden gebruikt tijdens de zwangerschap, maar er zijn inderdaad wat publicaties die bètablokkers associeren met een lager gewicht van de baby. Het middel wat waarschijnlijk het meest veilig is, is labetolol, wat ook door gynaecologen vaak wordt gebruikt bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Metoprolol kan ook wel worden gebruikt. Het is om zo min mogelijk geneesmiddelen te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar soms kan het niet anders. Het is in ieder geval niet zo dat Uw hart lijst van een te hoge hartslag! En misschien zijn er andere lezers die bètablokkers tijdens een zwangerschap hebben gebruikt?

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy