// Zorg algemeen

Idiopathische nsvt/pvc’s en hart uit ritme bij inspanning

Beste,

Bij mij (36) is na holteronderzoek “nonsustained ventriculaire tachycardie” vastgesteld, ook heb ik veel last van VESsen. Ik heb een ECG, MRI en CT-scan ondergaan waar geen oorzaak uitkwam; het is dus ideopathisch. De overslagen komen bij mij uit heel veel plekken dus ablatie is geen optie. Op betablokkers reageert het niet echt, dus ben ik naar huis gestuurd met het devies ermee te leren leven. Dat lukt goed. Ik krijg soms lichte hoofdpijn en (bij aanhoudende overslagen/runnertjes) een vervelend, licht gevoel maar raak niet in paniek en blijf er rustig onder.

Nu merk ik alleen wél dat het bij sporten of erge emotionele stress (geen gewone werkdruk maar bijvoorbeeld kortdurende erge stess voor een optreden) ontzettend verergert. Zo fiets ik net bijvoorbeeld 300 meter met ineens flinke tegenwind - in plaats van dat mijn hart sneller gaat slaan, gaat het overslaan, en bij inspanning dan vaak achter elkaar. Veel vaker en heftiger dan in rust. Er zit dan soms een lange pauze tussen íedere slag, waarsoor het voelt alsof mijn hart juist trager en harder dan normaal slaat in plaats van sneller (wat toch handig is bij inspanning :-). Als ik het geleidelijk opbouw of rustig beweeg (gewoon fietsen, zonder tegenwind) heb ik dit niet zo erg. Het voelt dus alsof mijn hart niet wil meekomen als hij sneller moet gaan kloppen - net een auto die in de verkeerde versnelling blijft hangen…

De arts heeft mij gezegd zelf een beetje te gaan ervaren wat goed voelt, maar dit voelt dus niet goed. Ik zou best intensiever willen sporten dan een traag rondje fietsen met wind mee, maar ga me daar dus vaak naar bij voelen. 
Wat is nou handig om te doen? Doorzetten? Juist niet? En past dit beeld nog steeds bij iets onschuldigs? 

Groet

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • J K avatar
    ,Ik heb heel intensief gefietst. Ik had heel veel last van overslag.Meer dan 4000 per 24 uur. Gemeten tijdens opname in ziekenhuis.Waarschijnlijk zat ik buiten het ziekenhuis veel hoger.Vanaf 2008 slik ik stalol. Dit helpt zeker bij mij.Maar volgens mij werken 3 dingen echt spectaculair:*Het slikken van mium!!!*Veel water drinken! Echt veel.Je plast het toch wel uit.*Het vermijden van stress(sotalol helpt hierbij.)Tijdens mijn laatste holteronderzoek had ik 300 overslagen in 48 uur.Succes.Groet

    0
  • L D avatar
    Ten eerste valt me op dat u uw situatie zeer goed begrijpt en kan verwoorden. Ik waardeer het altijd zeer als mensen zich zo goed mogelijk verdiepen in hun gezondheid. De trage pols die u voelt bij inspanning is inderdaad veroorzaakt door die overslagen. U zult op zo'n moment veel overslagen hebben, maar die worden meestal niet gevoeld aan de pols. Als na elke normale slag een overslag komt, voel je dus de halve hartfrequentie.Gezien alle normale aanvullende onderzoeken is er onderdaad geen reden om je zorgen te maken over acute, gevaarlijke risico's. Maar u wilt er van af en een blijvende oplossing zou ook kunnen betekenen dat u niet verder op controle hoeft te blijven. Als de overslagen uit bijv meer dan 3 verschillende regio's van het hart komen, dan wordt ablatie inderdaad lastig. Maar, medicatie zou goed kunnen helpen. Als het hart helemaal normaal is, heb ik goede ervaringen met tambocor (=flecainide); beta-blokker is ook een optie. Bespreek met uw cardioloog of dat iets voor u is. Als het 1,2, of 3 plakjes zijn, dan zou ik ablatie nog niet verwerpen. Ook als het 5 plekjes zijn, dan zijn het er toch vaak maar 1 of 2 die 90% van de overslagen verklaren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy