// Zorg algemeen

hypokinesie septaal?

Op mijn 16e (ben inmiddels 36) heb ik een aanval van enorme pijn op de borst gehad, deze hield uren aan en bleef nog een paar dagen doorzeuren. Ik ben toen wat later dan op het moment van de acute pijn naar de huisarts gegaan en deze gooide het op stress. Sindsdien heb ik een enorme angst voor een hartaanval. Een paar jaar later kreeg ik veel last van duizeligheid, benauwdheid, vermoeidheid en hartoverslagen. Omdat ik mij zo'n zorgen bleef maken om mijn hart ben ik toen volledig onderzocht door de cardioloog. Deze concludeerde een niet bewegend septum, maar had dit nog nooit gezien? en kon er geen ziekte aan verbinden, omdat mijn hart aldus de cardioloog gezond werd bevonden. Hierdoor is mijn hartangst nog meer gegroeid. Vorig jaar toch weer naar een cardioloog geweest, vanwege de klachten en de onrust over het septum. Ik heb een MRI met contravloeistof gehad en de uitslag was wederom hypokinesie septaal, maar hart verder normaal (wel snelle hartslag in rust en pvc's).
Nu vraag ik me eigenlijk af wat een nauwelijks bewegend tussenschot nu inhoudt en of het meer gezien wordt bij mensen met een verder gezond hart.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • H P avatar
    Overslagen komen heel vaak voor en berusten bij de meeste mensen niet op een hartafwijking. De prognose is in dat geval uitstekend.

    0
  • S k avatar
    Bedankt voor uw reactie. De cardioloog destijds en de huidige cardioloog kon er gezien het feit dat er geen litteken vorming en geen afwijkingen aan de aderen te zien was ook geen (hart)ziekte aan verbinden. Hij noemde het een toevalstreffer. Denkt u dat mijn hartoverslagen, soms meerdere achter elkaar er verband mee kunnen hebben of staat dat er echt los van?

    0
  • H P avatar
    "Hypokinesie" betekent "minder dan normaal bewegend". Door het lezen van deze betekenis begrijpt u al dat er een zekere mate van subjectiviteit in de term zit: de ene arts kan dit zo beoordelen, waar een ander de mate van beweging nog als binnen de normale grenzen zal zien. Een septum (harttussenschot) dat echt minder dan normaal verdikt bij het pompen kan meerdere oorzaken hebben. Er kan (gedeeltelijke) verlittekening hebben plaatsgevonden door een hartinfarct of door een andere hartziekte (wat je altijd op een contrast-MRI ziet), er kan te weinig bloeddoorstroming / voeding van dit gedeelte van de hartspier plaatsvinden door een chronisch verstopte kransslagader, maar ook door een veranderde voortgeleiding van de elektriciteit in uw hart (een 'bundeltakblok') kan hypokinesie van het septum optreden. Als uw ECG, een eventueel inspannings-ECG en de contrast-MRI van uw hart geen afwijkingen toonden, lijkt de kans me groot dat er überhaupt geen sprake is van een hartziekte en u zich geen zorgen hoeft te maken. Maar deze beslissing kan uiteraard alleen een cardioloog nemen die zich in uw geval verdiept heeft.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy