// Zorg algemeen

Hoge spiertonus ook in de kleine vaten (arteriolen)?

Ik (vrouw) ben behandeld voor IST met sinusknoopablaties, AT-, AV-knoop- en HIS-ablaties waardoor 100% afhankelijk van een pacemaker. Tijdens mijn IST was mijn spiertonus erg hoog als gevolg van de continue ritmestoornissen. Sinds de laatste pacemaker ervaar ik weer hetzelfde door continu korte ritmestoornissen welke nu door de pacemaker veroorzaakt worden maar waar qua instellingen niets meer te verbeteren valt (CLS reageert te veel op nog bestane storingen in het hart).

 

Nu blijf ik klachten houden van verminderde inspanningsintolerantie. Hoe langer een lichte inspanning duurt hoe moeizamer elke beweging gaat (hoge spiertonus, spieren kunnen steeds moeilijker ontspannen) maar tegelijkertijd met elke beweging ook een toenemende benauwdheid tot ademnood en beroerd gaan voelen bij minimale beweging (soms kan dat heel snel gaan), wat dan met lang rusten weer verbeterd. 

 

Tijdens fysiotherapie (loswerken van de spanningen in de buik) viel op dat ook de aorta erg stram was en na het loswerken in dat gebied (tussen aorta en nier) ontspande eigenlijk de rest van de buik ook.

Kan het zijn dat een verhoogde spiertonus ook in de (kleine) vaten kan bestaan (wel samentrekken maar niet meer kunnen ontspannen) waardoor dan deze benauwdheid tot ademnood kan ontstaan (even de pacemaker buiten beschouwing gelaten)? En zou dit ook meetbaar kunnen zijn?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    Nee.Spiertonus in de gewone spieren van het skelet is heel anders en wordt heel anders gereguleerd dan de spieren in de wand van de bloedvaten. Over de eerste heb je controle, je kunt deze spieren bewust aanspn, de vaatwandspiertjes kun je niet bewust aanspn, dit gaat via een ander deel van het zenuwstelsel.De klachten zoals U die beschrijft, moeizamere bewegingen, zullen waarschijnlijk niet met Uw hart samenhangen. Bespreek dit een keer met Uw fysiotherapeut of neuroloog.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy