// Zorg algemeen

hoge hartslag, bètablokker verstandig?

Ik hoop dat er op dit forum iemand is die kennis heeft van inspanningsfysiologie, die met mij mee wil denken over mijn situatie.

Ik ben een 44 jarige vrouw en heb al jarenlang te maken met ernstige vermoeidheidsklachten, waarvoor geen oorzaak gevonden is.

Sinds ik vorig jaar een fietstest heb gedaan, ben ik mij erg bewust van mijn hoge hartslag. Mijn hartslag is zelden onder de 100. Alleen als ik rustig op de bank of in bed lig, wil mijn hartslag na een ontspanningsoefening wel eens rond de 90 komen. Op het ECG is niets bijzonders te zien en de huisarts vindt verder onderzoek niet nodig. Bloeddruk is wisselend, bovendruk ik meestal 130-140, bij inspanning hoger, soms lager. Onderdruk tussen 80 en 100. 

Onlangs heb ik opnieuw een fietstest gedaan in het CVS-centrum in Amsterdam (hier is geen cardioloog bij aangesloten). Daar werd gesteld dat ik eens een betablokker zou kunnen proberen om mijn hartslag omlaag te krijgen.

Nu blijkt uit de fietstest dat mijn slagvolume erg laag is (33ml/m2 in rust, 41,5 ml/m2 bij maximale inspanning. Mijn cardiac output is 3,3 l/min/m2 in rust en 7,6 l/min/m2 bij maximale inspanning. 

Mijn anaerobe drempel ligt bij een hartslag van 132 (en een VO2 van 15).

Lactaat is in rust 2,4 mmol/l en 1 minuut na stoppen van de test 7,1.

Een half jaar geleden haalde ik bij de fietstest nog een VO2max van 30, nu nog 26. Dit terwijl ik in het afgelopen jaar veel aandacht heb gehad voor beweging, binnen mijn grenzen. Zeker twee beweegmomenten van een half uur per dag. Op advies van het centrum probeerde ik binnen mijn aerobe zone te blijven, maar dat was onmogelijk, vanwege mijn hoge hartslag (als ik rustig in huis rondloop is mijn hartslag 125, trap op 135. Fietsen in rustig tempe 145.

Nu vraag ik mij af of het slim is om inderdaad een betablokker te gaan slikken. Mijn slagvolume is erg klein (is daar een oorzaak voor aan te wijzen?), en als mijn hartslag kunstmatig omlaag gebracht wordt, zal mijn cardiac output ook omlaag gaan. Kom ik dan niet in de problemen met mijn zuurstoftoevoer naar mijn spieren en ga ik dan niet nog sneller verzuren?

Ik hoop dat iemand met mij mee kan en wil denken over deze kwestie. 
Vriendelijke groet,

Jot


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • W F avatar
    Hallo, ik wilde de betablokker zoveel mogelijk buiten de deur houden, ben bij de rode pilaren mium capsules en tenso gaan halen, tezamen met knoflooftablet is de bloeddruk in een paar weken inmiddels alweer gezakt van 160-115 naar 125-90 zonder bijwerkingen. Enige nadeel is, het wordt niet vergoed, maar dat is een keuze tussen farmaceutisch met evt bijwerkingen of op natuurlijke basis zonder bijwerkingen. Voor de statines voor de cholesterol gebruik ik overigens rode rijst gist tabletten, hetzelfde verhaal ook geen bijwerkingen, wel resultaat, zit in een paar maanden nu op een goede verhouding cholesterol, wordt alleen ook niet vergoed.

    0
  • H K avatar
    Zo te zien is er al aardig wat onderzoek gedaan en is er tot op heden geen echte duidelijke verklaring gevonden voor de vermoeidheid. In zijn algemeenheid is een hoge hartslag meestal geen verontrustend verschijnsel en kunnen de waarden die u noemt volledig normaal zijn, dat geldt ook voor de cardiac output waarden (hoe is dat gemeten?). De VO2 max is wel wat aan de lage kant maar ook niet abnormaal laag. Ik zou op grond van de gegevens (dwz als dat advies alleen is gegeven vanwege de hoge hartslag en niet omdat er ritmestoornissen waren of andere problemen aan het hart) dan ook niet adviseren om een bètablokker te gebruiken aangezien dat op korte termijn inderdaad een wat lagere cardiac output bij inspanning kan veroorzaken en ook andere bijverschijnselen kan geven. Om de conditie te verbeteren kan het misschien juist goed zijn om wat intensievere sportactiviteiten te gaan ondernemen, het is dan misschien wel raadzaam om dat in het begin onder begeleiding te doen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren