// Zorg algemeen

Hoge en lage hartslag na ablatie

Beste Dokter,

Ongeveer 2 weken geleden heb ik in het Catharina Ziekenhuis een 2e ablatie voor boezemfirbilleren gehad. De eerste ablatie was ongeveer 10 maand geleden.

Na de eerste ablatie had ik gedurende enkele weken een verhoogde hartslag ( 90 à 100), maar dat schijnt zo ongeveer standaard te zijn en is ook vanzelf weer overgegaan. Ik had er verder ook geen last van.

Na de tweede ablatie lijkt het anders te gaan. De eerste tien dagen nergens last van gehad. Dan voelde het ineens anders. Eerst  gewoon mijn eigen pols gevoeld en toen met een eigen bloeddrukmeter  de hartslag gemeten.

Het ene moment meet ik een regelmatige hartslag van circa 90. Dat kan dan zo een uur doorgaan en dan na wat sensaties in de borstkas is de hartslag binnen een minuut gedaald na een regelmatige 55 slagen per minuut. Een kwartier later is het weer 90. In die korte periode(minder dan een minuut)  tussen de overgangen is de hartslag wel even onregelmatig. En dat gebeurt dan meerdere keren per dag. Het speelt nu al zo'n 4 dagen en is vooral heel erg vermoeiend.

Is dit een patroon wat u bekend voorkomt, of kan ik beter contact opnemen met mij eigen cardioloog voor een ECG of iets dergelijks?

 

Met vriendelijke groeten,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • M B avatar
    dokter,Vriendelijk bedankt voor uw uitleg.Ik was wel bekend met de mogelijkheid van een verhoogde hartslag na een ablatie. De combinatie van een verhoogde met een verlaagde hartslag die snel in elkaar kunnen overgaan kende ik niet. Vooral de overgang van snel naar langzaam ervaar ik als vervelend (vooral duizelig).Nogmaals bedankt.

    0
  • P V avatar
    Het is moeilijk voor mij om er specifiek iets over te zeggen; U zult binnenkort weer op controle komen, dan kunnen we dit verder met U bespreken.De frequentie van het hart is het gevolg van een balans tussen de 2 delen van het onbewuste zenuwstelsel, het passieve deel (de parasympathicus) en het actieve deel (de sympathicus). Zenuwen van deze 2 onderdelen beïnvloeden de sinusknoop die het normale hartritme maakt. Soms kunnen er bij een ablatie kleine zenuwtakjes beschadigd raken, waardoor de balans tussen sympathicus en parasympathicus tijdelijk verstoord raakt, en de hartfrequentie tijdelijk hoger (soms ook lager) kan uitvallen. Dit herstelt vanzelf na verloop van tijd, en kan vooral geen kwaad.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy