// Zorg algemeen

Hoe ziet de toekomst er uit?

Sinds een kleine 3 jaar heb ik last van boezemfibfileren. Dit is pas duidelijk geworden in augustus jongstleden. 10 November heb ik daar een ablatie voor ondergaan. Daar heb ik een kleine 4 weken het gevoel van gehad dat het hielp, maar daarna kreeg ik weer last van fibrilaties. In eerste instantie weinig, maar op dit moment weer heel behoorlijk. 2 Weken geleden bij de cardioloog geweest en besloten mij weer op de wachtlijst te zetten voor een ablatie. Vorige week een holterkastje gehad, 2 etmalen, en (het lijkt wel of het dan zo moet wezen) prompt veel minder last van hartritmestoornissen. Nu wachten op de uitslag daarvan en hopen dat hier toch voldoende bruikbare gegevens uit komen.

 

Nu vraag ik me af hoeveel keer iemand een ablatie kan ondergaan? En wat zijn eventuele alternatieven daarna?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • F P avatar
    Deze vraag heb ik mijn cardioloog ook eens gesteld. Maar hij vond het heel moeilijk om hier antwoord op gegeven. En dat snap ik!Inmiddels heb ik 5 ablaties achter de rug; waarvan de meeste voor boezemfibrilleren.Gelukkig ben ik toch weer Amiodaron gaan gebruiken (ondanks ontstane problemen met mijn schildklier) en ben ik eigenlijk al bijna een half jaar ritmestoornis-vrij. Iets wat me in jaren niet gelukt is. Ook al ben ik positief over cardioversies (de laatste jaren gemiddeld 6 per jaar) ben ik nu erg blij dat mijn hart weer rustig is.En dit is dus ook mede te danken aan die 5 ablaties.

    0
  • C H avatar
    Wat naar dat u zoveel klachten van het boezemfibrilleren heeft en inderdaad toevallig dat dit dan juist bij het holter minder is. Iemand kan meerdere ablaties ondergaan maar het effect hiervan en daarmee ook de keuze hiervoor wordt bepaald door het type boezemfibrilleren en de grootte van de linkerboezem (dmv een echo). Na een eerste ablatie is ongeveer 70% van de patiƫnten van het boezemfibrilleren af (percentages wisselen iets obv type boezemfibrilleren). Dit percentage ligt veel hoger na een tweede ablatie.Een alternatief of aanvullende behandeling op een ablatie kan een (Mini-)Maze zijn, hierbij wordt dmv een chirurgische benadering, met enkele sneetjes tussen de ribben een littekenkring gemaakt op de buitenkant van de longaders (waar dit bij de ablatie van binnenuit gebeurt). De Mini-Maze kan al dan niet gecombineerd met een ablatie worden om succeskans te vergroten.Een andere optie is dat de conclusie getrokken wordt dat het boezemfibrilleren niet meer te herstellen is, dit wil zeggen dat het boezemfibrilleren permanent is (en geaccepteerd zal worden). Bij deze patiƫnten in de structuur en weefsel van het hart veranderd (mn de grootte van de linkerboezem dusdanig vergroot) waardoor een ablatie niet meer effectief zal zijn. De behandeling is er dan op gericht het hartritme onder controle te houden (rond de 60-80 slagen per minuut). Mocht iemand hiernaast toch nog veel klachten van bijvoorbeeld hartkloppingen houden, kan overwogen worden om een hisablatie te doen (hierbij worden de elektrische prikkels van het hart volledig onderbroken, waardoor implantatie van een pacemaker noodzakelijk is om de hartslag te stimuleren.Maar vooralsnog is zeker dit laatste in uw geval niet aan de orde, aangezien eerst het traject voor een tweede ablatie voor u in gang is gezet. Ik wens u hiermee veel sterkte en ik hoop dat het het gewenste resultaat voor u op gaat leveren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy