// Zorg algemeen

Hoe weet je of je een micro vasculair syndroom hebt?

Misschien is onderstaande vraag tussen wal en schip gevallen.Ik heb ‘m ongeveer een week geleden gesteld, maar nog geen antwoord gezien. Vandaar nu in de herkansing:Ik twijfel soms of bij mij in de fase van de diagnose wel alles is gedaan om uit te sluiten of ik behalve een ’echte' Angina Pectoris, die is verholpen met een dotter/stent behandeling, niet ook een micro vasculair syndroompje met mij meedraag. Toelichting: Uit de vakliteratuur begrijp ik dat hartaandoeningen bij vrouwen soms andere verschijningsvormen hebben dan bij mannen en dat er (soms?) ook andere onderzoeken nodig zijn om erachter te komen wat er precies mis is. Vrouwen hebben b.v. vaker dan mannen een ‘micro vasculair syndroom’ (veel kleine hoeveelheden plaque verspreid over grotere lengtes van de vaten ipv 1 of meer overduidelijke vernauwingen?). Nu lees ik ook dat deze ‘variant’ niet gedetecteerd kan worden met een katheterisatie, maar wel met een scan die minuscule ‘plakjes’ kan snijden van je binnenkantje. Nu zit er een hardnekkig (overbezorgd?) stemmetje in mijn achterhoofd dat fluistert: ‘Misschien is dat bij jou ook wel het geval. Moet je niet aandringen op het uitsluiten van deze mogelijkheid?’ Tegelijkertijd weet ik niet of dit dan iets uit zou maken. Stel dat dit het geval zou zijn, zou ik dan andere medicijnen moeten slikken? Is dit dan een extra risicofactor erbij? (behalve mijn leeftijd -61- en het feit dat ik een vrouw ben na de overgang is geen enkele risicofactor op mij van toepassing) Omdat mijn cardioloog mij al neurotisch vindt als ik vraag of de bijwerkingen van de 7 soorten pillen die ik sinds een paar weken slik niet een beetje uit de hand lopen, durf ik hem bovenstaande vragen niet te stellen. Dan springt hij uit zijn vel. Mijn vragen over dit onderwerp zijn:Heb ik er iets aan om uit te sluiten dat er bij mij sprake is van een micro vasculaire aandoening?Zou dat iets veranderen aan de medicatie en de behandeling?Alvast dank voor het meedenken.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Met de huidige stand van de wetenschap kan het antwoord op je vragen vrij kort zijn: Aangezien je reeds behandeld bent met een stent en medicijnen vanwege een vernauwing, heeft verder onderzoek naar microvasculaire ziekte geen toegevoegde waarde. Het is momenteel nog erg complex om microvasculaire ziekte aan te tonen en daarnaast zou het ook niets veranderen aan de behandeling: de medicijnen die je nu gebruikt worden deels verondersteld ook een gunstig effect te hebben op de microvaten.Succes en excuus voor de wat latere reactie.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy