// Zorg algemeen

Hoe succesvol is een ablatie bij boezemfibrileren

Ik ben een 40 jarige man die last heeft van boezemfibrileren. De eerste keer was tien jaar geleden, toen acht jaar niets, toen drie keer in drie maanden en sinds twee jaar geen klachten. Wel slik ik sinds de laatste keer flecanide en verapamil (lage dosering).Het boezemfibrileren openbaart zich in de nacht en gaat alleen over na een cardioversie, dus niet aanvalsgewijs. Verder geen achterliggende oorzaken van het boezemfibrileren gevonden. Was destijds wel een duursporter (wielrenner). Sport nog steeds maar niet meer intensief duur. Stond op een wachtlijst voor een ablatie, omdat ik twee jaar geleden vond dat het boezemfibrileren mijn kwaliteit van leven te negatief beïnvloedde en ik er iets definitiefs aan wilde laten doen. Dus geen lapwerk met medicijnen de rest van mijn leven. Aangezien ik lang moest wachten tot een oproep en klachten uitbleven, tijd gevonden de voor- en nadelen van een ablatie tegen elkaar af te wegen. In overleg met de huisarts besloten vooralsnog geen ingreep te doen omdat (i) ik nu geen klachten heb, (ii) geen bijwerkingen van de medicijnen heb, (iii) met een ablatie altijd een risico aanga die ik nu niet heb en (iv) ik vind dat succesvol ableren vooral wordt bepaald door de stand der techniek en juist dje techniek de laatste jaren een sterke positieve ontwikkeling heeft door gemaakt.Verder ga ik er vanuit dat ik ooit aan een ingreep moet geloven omdat medicijnen uiteindelijk niet meer helpen Graag zou ik het volgende willen weten:1 is de veronderstelling juist dat het ooit terugkomt2 wat zijn de huidige en de te verwachten slagingspercentage van een ablatie.3 wordt een ablatie moeilijker naarmate ik ouder word4 klopt de veronderstelling dat ableren vooral een technische ingreep is5 ik ga ervan uit dat ik dankzij de medicijnen geen last meer heb, maar is dit ook zoBen benieuwd naar de antwoorden. In ieder geval hartelijk dank. Oh, ja Een goed initiatief dit forum, die onderbouwd wordt door wetenschappelijke kennis in plaats de wel bekende verjaardagsverhalen.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • R M avatar
    Ik heb een vraag aan dhr .Ben sinds ongeveer 10 jaar bekend met boezemfibrilleren. Soms een keer per jaar of zelfs een keer per twee jaar. Had geen medicijnen. Vorig jaar december drie keer en weer cardioversie, nu ongeveer 10 keer gehad. Na de drie keer in de maand december boezemfibrilleren aan Sotalol. Veel bijwerlkingen, moe en huiduitslag. Gebruikte de laatste maanden twee halve tabletten van 40 Mg. Op 5 september dit jaar cryo Ablatie gehad. In het begin rustig alleen snelle hartslag. Twee maanden na Ablatie ging het weer mis en weer cardioversie.7 weken na Ablatie gestopt met medicijnen. Na drie maand controle cardioloog na holteronderzoek. Was allemaal goed en volgens cardioloog hele grote kans op succes. Deze week, ruim drie maanden na Ablatie weer mis en weer naar ziekenhuis. Omdat ik Ablatie had gehad wilde cardioloog het proberen met infuus, flecainide. Dit lukte en kreeg flecainide mee als pill in THE pocket 100 Mg.Is dit een goede optie en is het reëel om te stellen dat de Ablatie niet is gelukt?

    0
  • J O avatar
    Wat te doen in overleg met je arts. Kan een lastige overweging zijn. In elk geval is het zo dat medicijnen zorgen voor de onttrekking van diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen, dan wel zorgen voor een verhoogde behoefte eraan. Daarnaast werken calciumblokkers remmend op de aanmaak van melatonine. Op de kortere of langere termijn kan dit alles klachten geven; bijwerkingen genaamd.Naast de medische weg kan het zinvol zijn om ook wat te doen aan oorzaken, zoals insulineresistentie, voedingspatroon en tekorten aan diverse voedingsstoffen. Intensief sporten, zoals je hebt gedaan, vergt natuurlijk wat van je lichaam. Zo kan het verzuring van je lichaam bevorderen en zorgen voor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, wat klachten kan bevorderen.

    0
  • L D avatar
    Allereerst dank voor uw positieve woorden over ons initiatief; dat doet ons goed!Ik zal uw 5 vragen in volgorde beantwoorden:1. Als u al meerdere malen boezemfibrilleren heeft gehad, dan is de kans heel groot dat u het in de toekomst toch weer krijgt. Nu werken de medicijnen gelukkig goed, maar onze ervaring is dat dei uiteindelijk toch te kort schieten. Bij de ene mens is dat een kwestie van weken, bij de ander van vele jaren, maar soms doen de medicijnen het tientallen jaren goed.2. Na de eerste keer 70%, na de tweede keer 85-90% en na de derde keer >90% zijn zo de getallen voor uw type boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren dat al jaren non-stop bestaat kan niet meer met ablatie of operatie behandeld worden. Er wordt veel onderzoek gedaan om de resultaten te verbeteren, want het is natuurlijk nog niet optimaal. De aankomende 2-3 jaren verwacht ik nog geen spectaculaire sprongen vooruit. De grote verbeteringen in veiligheid en succespercentages zijn in de afgelopen jaren al tot stand gebracht. Maar, we werken natuurlijk hard om het nog beter te krijgen.3. Leeftijd op zich is hierbij niet het probleem. Ik doe onderzoek naar ablatie bij 65-plussers en de resultaten zijn goed. Wat wel de kans op succes verlaagt is het frequent en langdurig voorkomen van boezemfibrilleren. Hoe vaker je het hebt, hoe moeilijker het weg gaat (spontaan of met behandeling). Hier komen de bovenstaande antwoorden ook samen. 4. Ik begrijp uw vraag niet helemaal. Ablatie is een ingreep waarbij veel techniek wordt gebruikt. Het is ook een ingreep die handvaardigheid vereist en een ervaren team.5. Zie antwoord 1.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy