// Zorg algemeen

Hoe ga ik verder?

binnenkort wordt er voor mij een nieuwe hart operatie gepland. ik moet dan een nieuwe hartklep krijgen voor de 2e keer. op dit moment heb ik dan ook een biologische hartklep. ik moet deze keuze gemaakt hebben binnen nu en 2 weken.

nu heb ik de keuze om ook voor een mechanische hartklep te gaan.
echter heb ik op het internet al redelijk wat negatieve verhalen gelezen…
dus ben ik nogal erg huiverig! Dan al niet te praten over het feit dat ik dagelijks bloedverdunners moet gaan slikken.

waar het mij eigenlijk nu even om gaat is, ik zal graag willen weten hoe het is om een mechanische hartklep te hebben. vroeg mij dan ook af of er een mogelijkheid is om mensen te kunnen ontmoeten die al zo'n hartklep hebben.
En zo ja, bij wie of waar kan ik daarvoor terecht?
Ik heb al een bericht verstuurd naar de mensen van hartenvaatgroep.nl maar goed hoe meer ogen mijn bericht lezen hoe groter mijn slaag kans wordt…

Wie kan mij helpen?
Want ik voel me nogal erg onzeker met dit.
Dan al niet te spreken over de operatie zelf. 

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • J v avatar
    Ik heb in 2011 (ik was toen 58) na wikken&wegen gekozen voor een biologische aortaklep. De belangrijkste reden voor mij was het levenslang bloedverdunners moeten slikken bij een mech.klep. Een 2e reden was de verhalen die ik las over het geluid maken van een mech. klep. En ja, het nadeel is dat de bio-klep maar een beperkte levensduur heeft, dus die zal een keer moeten worden vervangen. Daarbij heb ik de verwachting dat tegen die tijd het niet meer met een open-hart-operatie hoeft te gebeuren.Een dag voor mijn operatie maakte ik kennis met de cardio-chirurg. Hij ging er van uit dat ik een mechanische klep zou krijgen. Toen ik hem er op wees dat het een bio-klep moest worden, met mijn bovengenoemde uitleg, was hij het helemaal eens met mijn keus en gaf aan dat hij daar zelf ook voor zou kiezen (ook hij was 58)Ik hoop dat je wat aan mijn verhaaltje hebt en wens je succes met je keus. En t.z.t. een voorspoedig herstel !

    0
  • F P avatar
    Graag wil ik je mijn ervaringen vertellen. Ruim 42 jaar geleden (1972) heb ik mijn 1ᵉ openhartoperatie gehad; er is toen spierweefsel bij mijn aortaklep weggehaald. 15 jaar later, na een 5-tal endocarditis-sen is mijn aangetaste aortaklep vervangen door een mechanische. Ik was toen 34 jaar, dus kon er geen sprake zijn van een biologische klep. Deze klep is een echte 'ouderwetse' metalen klep die toch wel wat geluid maakt.Hiervan maakte mijn kinderen vroeger misbruik als het doodstil was in huis, want als ik ging kijken of ze rustig sliepen, hadden ze me al horen aankomen en 'sliepen' ze dus ook al. Overigens hoorde ik deze verhalen pas jaren later, toen ze zelf volwassen waren geworden.Maar terug naar de metalen mechanische klep. Iemand die hele goede oren heeft kan mijn klep horen. Niet altijd, maar afhankelijk van waar die persoon staat t.o.v. mijn lichaam. Zelf heb ik dit alleen in het begin als lastig ervaren, maar je went er aan en nu boeit het me niet of mensen het wel of niet horen.In 2008 heb ik mijn 3ᵉ openhartoperatie gehad en is de mitralisklep vervangen door een mechanische kunstklep. De huidige kunstkleppen maken een stuk minder geluid dan mijn oude Bjork-Shiley kunstklep. Maar ook deze is wel hoorbaar in een doodstille omgeving.Dat geluid heb ik nooit echt ervaren als lastig, de bloedverdunners daarentegen wel. En dan voornamelijk het feit dat ik destijds 1 keer in de 2 weken geprikt moest worden. Dat was altijd erg lastig omdat ik niet in Eindhoven werkte, maar door heel Nederland en minstens een uur reistijd had. Dus had ik toentertijd een regeling met de trombosedienst dat ik nog geprikt kon worden als ik er maar vòòr half 6 was. Dus moest ik altijd op mijn werk het e.e.a. regelen, wat niet altijd makkelijk was.Gelukkig speelt dt probleem sinds 2001 niet meer. Sinds die tijd kan ik zelf thuis prikken (in mijn vingertop) en mijn INR bepalen. In heb ook een cursus gevolgd om zelf de dosering van de pillen te bepalen en dat doe ik dus ook alweer sinds 2003.En nu kom ik nog maar 2 keer per jaar bij de trombosedienst om het apparaat te laten controleren. Voor de rest doe ik alles thuis via internet. Alleen als ik een ingreep moet ondergaan, moet ik in overleg met de trombosedienst de dosering eventueel aanpassen.Nou , ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn verhaal en je makkelijker een keuze kunt maken.Ik woon in Eindhoven en mocht je behoefte hebben om eens te komen luisteren naar een 'oude' kunstklep, dan ben je van harte welkom. Mijn mailadres is bekend bij Hartvolgers; dus neem even contact met hun op en stuur me een mailtje dan komt het allemaal goed.Heel veel succes met je beslissing.

    0
  • F R avatar
    Ik heb sinds vorig jaar (20 mei), nu dus bijna een jaar, een mechanische aortaklep.Ik ben 48, dus voor mij was de keuze vrij snel gemaakt, gezien mijn sportieve levensstijl en de beperkte levensduur van een weefselklep.Waar moet je rekening mee houden met een mechanische klep?Allereerst hoor ik mijn klep tikken, en dan met name als het rustig is, zoals bijvoorbeeld in de badkamer, toilet, op bed, soms als ik rustig in de keuken zit. Ik hoor dit bijna nooit als ik op mijn werk ben in een kantooromgeving. In het begin was ik behoorlijk gefocust op dat tikken en dat moest echt een plek in mijn hoofd krijgen. Op dit moment zit het er al aardig ingebakken en is het soms gewoon handig om mijn hartritme te bepalen, zonder dat ik mijn pols hoef te pakken. :) Elk nadeel heb zijn voordeel zei ooit eens iemand.....Bloedverdunners zijn inderdaad levenslang noodzakelijk. Mijn INR moet tussen 2,5 en 3,5 blijven en in het begin ben ik regelmatig op pad geweest om bloed te laten prikken zodat de stollingswaarde bij de trombosedienst gemeten kon worden. Sinds een half jaar prik ik zelf thuis en geef mijn INR waarde door via internet, waarna een dag later mijn doseringsschema in de mailbox zit. Dit prikken doe ik in principe 1x per 3 weken, tenzij mijn INR out of range is, dan kan de frequentie wat opgeschroefd worden.Verder sport ik weer volop: wielrennen, ca. 3x per week, soms alleen, soms met de club. Ik merk geen verschil met voor mijn operatie en heb hierbij geen hinder van de nieuwe klep.1x per jaar ga ik naar de mondhygieniste (ik zag toevallig in het forum hier een artikel over). Voor deze behandeling gebruik ik dan amoxicilline, een antibioticum.Het is een flinke operatie geweest waar je levenslang nog de gevolgen van ondervindt, maar ik heb mijn gewone dagelijkse ritme weer geheel opgepakt, conditie is weer prima en dat ene pilletje bloedverdunners en bijbehorende prikken neem ik voor lief.Hoop dat je hier iets aan hebt en succes met je keuze.

    0
  • F S avatar
    Het is een prima idee om je vraag naar de hartenvaatgroep.nl te sturenOok hier op hartvolgers kun je door je vraag op het forum te stellen mogelijk in contact komen met mensen die hun ervaringen willen delen.Zowel mechanische als biologische hartkleppen hebben voor en nadelen. Het belangrijkste nadeel van een biologische klep is dat deze onderhevig is aan slijtage daar tegenover staat dat het hierbij niet nodig is om levenslang antistollingsmiddelen te gebruiken wat bij een mechanische klep inderdaad wel het geval is.De keuze voor een klep wordt vaak gemaakt op basis van de leeftijd waarbij in zijn algemeenheid mensen boven de 65 jaar het advies krijgen voor een biologische klep te kiezen en mensen beneden de 65 jaar voor een mechanische klep tenzij er redenen (zoals bv een zwangerschapswens bij jonge vrouwen) zijn die levenslange antistollingstherapie onmogelijk of ongewenst maken.Ik wens u veel wijsheid bij het maken van de keuze en hoop dat wer u de vraag op het forum plaatst een aantal ervaringsdeskundige kunt spreken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy