// Zorg algemeen

hisablatie en levensverwachting

Beste deskundigen,

Wederom een vraag van mijn kant. 

Ik ben benieuwd of de levensverwachting na een hisablatie over het algemeen gelijk is aan die van een gezond persoon, of dat er is vastgesteld dat er toch vaker zich andere problemen voordoen (dan heb ik het nu even niet over hartfalen, ik weet dat dit gelukkig door biventriculaire pacing geen invloed meer heeft.. dank Dr. L. ! :)   ) 

Ik ben mij er van bewust dat ik kennelijk weinig vragen heb gesteld aan de eigen cardiologen. Mijn excuses.

Ik kan mij wel herinneren dat mijn partner vroeg of ik wellicht 10 tot 15 jaar moest inleveren en dat daar negatief op gereageerd werd (dus dat dat niet het geval was). Nu weet ik alleen niet meer goed (en mijn partner ook niet), of dit nu puur om een pacemaker op zich ging, of om het gegeven dat het toch ging om gevolgen van een hisablatie. Of kan ik nu gerust stellen dat mijn levenskansen evengroot als een ander zijn, alleen dat ik iets meer risico heb op infecties e.d. door de meerdere PM wissels die mij te wachten staan. (Ben 39 jaar) Is daar iets zinnigs over te zeggen? 

Verder gaf mijn PM technicus aan dat je best last kunt hebben van het ontbreken van een atriale kick op jongere leeftijd, maar volgens mijn cardioloog in het lokale ziekenhuis kan dit niet. Ik meen soms nog weleens vermoeid te zijn (zonder voorgaande inspanning e.d.), en dacht zelf dat het misschien daardoor kwam. De technicus zegt dus ja kan, de cardioloog, nee kan niet. 

Hoe zit het met het verhaal dat het hart iets anders samentrekt als gevolg van pacing ten opzichte van een natuurlijke hartslag? Maakt dat nog iets uit voor de toekomst, of iets dat ook een ongeschuldig gegeven zonder gevolgen?

Het lijkt wel dat, nu ik enkele maanden verder ben na de ablatie, ik nu met terugwerkende kracht ontzettend onzeker en angstig aan het worden ben. 

Ik vraag me af of wellicht bij jullie jonge patienten bekend zijn met een hisablatie en of deze ook zo vreselijk onzeker zijn. 

Ik wacht met heel veel belangstelling op jullie antwoorden.

Hartelijke groeten,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • A V avatar
    heer ,Toevallig heb ik volgende week een gesprek met een maatschappelijk werker, nog voortvloeiend uit mijn revalidatie. Ik zal hier goed aandacht aan besteden. Het is best lastig om mee om te gaan besef ik me maar al te goed nu.Mijn boezemfibrilleren is het gevolg van beschadigingen door een open hartoperatie toen ik 2 jaar was. (Een ASD). Tot op heden zijn er verder geen afwijkingen gevonden gelukkig, behalve een iets vergroot linkeratrium (al vanaf de open hartoperatie in 1980, was ook al die jaren bekend) maar dat gaf en geeft geen problemen begreep ik. 6 jaar terug ontwikkelde ik ritmestoornissen/geleidingsproblemen. Volgens de artsen was dat te herleiden naar de open hartoperatie van 1980 en zien ze meer mensen met ritmeproblemen na een dergelijke ingreep. Ook hebben de afgelopen ablaties het hart meer slecht dan goed gedaan begreep ik, waardoor het zo'n vervelend verloop heeft gekregen. Mijn hart zou, naast de ritmestoornissen, verder wel gezond zijn. De cardioloog heeft ook aangegeven dat ik verder geen andere hartproblemen heb.Ik ben dan eigenlijk nu geneigd te denken dat ik me dan wel wat kan meten met de mensen die al van jongs af aan een biventriculaire pacemaker hebben. Is dat op grond van mijn gegeven informatie reƫel?Hartelijke

    0
  • L D avatar
    U bent inderdaad na de ingreep erg angstig en onzeker geworden en ik adviseer u om, los van de medische argumenten, ook te overwegen om hulp te zoeken om te leren omgaan met die onzekerheden. Er zullen altijd grotere of kleinere onzekerheden zijn in uw leven.Een His-ablatie op jonge leeftijd is ongebruikelijk. Maar, we weten wel van mensen die zijn geboren zonder His-bundel en dus vaak op zeer jonge leeftijd al een pacemaker krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat bij deze mensen de levensverwachting verminderd is als ze een biventriculaire pacemaker krijgen. Een andere factor bij u is dat u zo jong al permanent boezemfibrilleren heeft. Ik kan op afstand niet beoordelen hoe dat komt en of dat te maken heeft met een ander cardiologisch probleem. Dat moet u aan uw eigen cardioloog vragen; ik kan dat niet beantwoorden omdat ik uw cardiologische details niet ken. Als deze cardioloog uw vragen niet adequaat kan beantwoorden, en daarop niet aan te spreken is, dan kunt u natuurlijk ook overwegen om over te stappen naar een andere cardioloog.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy