// Zorg algemeen

Hisablatie

Geachte dokter , 

Ik ben sinds vanmorgen op dit forum en heb het een en ander bekeken. Mijn laatste ablatie, door u uitgevoerd, was 9 jaar geleden. (weet het omdat mijn kleinzoon geboren werd.) Na 3 ablaties en vele cardioversies stopte deze behandelingen. Een 4e ablatie vond u niet zinvol. Medicatie gaf nooit een goed effect. Heb het onlangs weer geprobeerd maar zonder positief effect. Ik gebruik wel acenocoumarol. Ik ben nu 75 jaar en mijn leven is zeer stressvol door het al 4 jaar mantelzorger zijn van mijn demente partner die 24 uur zorg nodig heeft en om die reden bij mij woont.

Het boezemfibrilleren veranderde. De aanvallen komen frequenter voor en duren gemiddeld een week. Meer dan 1/3 e van de tijd heb ik een aanval en gebruik dan metoprololtartraat. Dit heeft invloed op de pols en tensie en daardoor kan ik zorgen dat het zo normaal mogelijk verloopt. Onlangs kreeg ik wel verschijnselen van hartfalen; benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten, heesheid, gezwollen vingers e.d. Andere keren kan ik het redelijk goed aan.

Mijn cardioloog, die ik zelden zie, werkt in het ziekenhuis Alkmaar. Hij stelde een Hisablatie voor, al ruim een jaar geleden.Volgende maand heb ik een afspraak om er over te praten.

Mijn vraag aan u is: Blijft het risico van een thrombus, embolie door atriumfibrilleren net zo groot na een Hisablatie of is er minder risico? Kan men van buitenaf de pacemaker instellen? Om het risico van een plotselinge dood te verminderen zou men de frequentie moeten aanpassen om het hart te laten wennen aan het verschil, las ik. Is het belangrijk om dan vaak gecontroleerd te worden? (Nu is hetmaken van een afspraak heel moeilijk, want men heeft het te druk) .En vooral, is het zinvol een Hisablatie te ondergaan in mijn geval? Ik ben verder gezond en energiek.

U heeft mij geablateerd in het M.C.A. en in het ziekenhuis in Eindhoven, waar ik 2 keer een ablatie kreeg.

Ik groet u hartelijk en vind het leuk u zo onverwacht weer te ontmoeten,  hoewel het nu digitaal is.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • H V avatar
    Dokter,Sinds 1 jaar heb ik een VVI pacemaker en his ablatie. Gaat best goed, nog wel boezemfibrilleren, maar een hartslag van 70 p m.Daar valt goed mee te leven, maar ik heb begrepen dat als je doodgaat dat je hart dan blijft kloppen.Mijn vraag is, Hoe dood ben je dan .Krijgen je hersenen dan nog zuurstof ? Hoe wordt het overlijden vastgesteld met een kloppende hartslag. En waar is mijn bewustzijn dan?Als je dit in een ziekenhuis overkomt wordt daar vast adequaat op gereageerd/gehandeld.Maar stel, je vast dood in huis (ik woon alleen) en vindt mij met een kloppend hart ???Mijn cardioloog geeft geen duidelijk antwoord. Graag uw mening daarover.Hartelijk dank.

    0
  • L D avatar
    Soms is het boezemfibrilleren zo hardnekkig geworden dat een pacemaker-implantatie met His-ablatie de oplossing is. Beide ingrepen zijn vrijwel risico-loos en u heeft geen last meer van een versnelde, onregelmatige hartslag, en kunt vaak stoppen met medicijnen die voorheen bijwerkingen veroorzaakten.Het risico op stolsels blijft hetzelfde, en u dient dus bloedverdunners te blijven gebruiken.Inderdaad wordt in de eerste weken de pacemaker wat sneller gezet, Een pacemaker is eenvoudig, van buitenaf, te programmeren; dat is geen enkel probleem. Er is zeker geen verhoogd risico op plotse dood.OP uw leeftijd wordt een His-ablatie gezien als een goede behandeling bij hardnekkige vormen van boezemfibrilleren, zoals bij u.Wellicht kunnen andere mensen met een His-ablatie reageren op uw vraag, zodat u ook de ervaringen kunt lezen van collega-patienten.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy