// Zorg algemeen

Hisablatie

zeer geachte cardiologen, lees dat na een hisablatie bij sommige mensen toch nog boezemfibrilleren wordt gevoeld. Hoe kan dat eigenlijk? Vraag 2. Kan na een hisablatie als er boezemfibrileren optreedt daarvoor geableerd worden? 3. Ook een boezemflutter?

en laatste vraag. Men krijgt een pacemaker bijvoorbeeld vanwege constant boezemfibrilleren cq. Flutter, en heeft men dan een hisablatie uitgevoerd dan kan er wel geableerd worden. Waarschijnlijk tamelijk onduidelijke vraagstelling. Maar dan probeer ik het een volgende keer opnieuw.

dank voor Uw antwoord. Vriendelijke en dankbare groet T.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • W J avatar
    Geachte ,Er zijn een paar verklaringen waarom iemand nog klachten heeft na een His-ablatie. Boezemfibrilleren kan verschillende klachten geven. Vaak zijn dat onregelmatige hartkloppingen, door de onregelmatige (en vaak versnelde) hartslag. Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook vermoeidheidsklachten geven, of kortademigheidsklachten. Dan kan deels door de versnelde hartslag komen, maar ook door het ontbreken van een goede samentrekking van de boezems tijdens boezemfibrilleren. Bij een His-ablatie wordt de elektrische verbinding tussen de boezems en de kamers, de bundel van His, verbroken, en zal de elektrische activatie van de kamers geregeld worden door een pacemaker. Hierdoor zullen de onregelmatige hartkloppingen door het boezemfibrilleren niet meer op kunnen treden, en zal de hartfrequentie rustig en regelmatig worden. Het boezemfibrilleren blijft echter normaalgesproken in de boezems gewoon doorgaan, waardoor een goede samentrekking van de boezems afwezig blijft. De klachten van vermoeidheid of kortademigheid die hier het gevolg van waren, zullen dus ook niet veranderen door een His-ablatie. Onregelmatige hartkloppingen na een succesvolle His-ablatie kunnen het gevolg zijn van overslagen uit de kamers van het hart (kamer-extrasystolen). Hier heeft een His-ablatie of pacemaker geen effect op. Bij een His-ablatie krijgt de patiënt meestal een pacemaker met enkel een pacemakerdraad in de hartkamer, een VVI pacemaker. Herstel van sinusritme bij een patiënt na His-ablatie met een VVI pacemaker kan leiden tot andere klachten, het zogenaamde pacemaker-syndroom. Dan is een ablatie van het boezemfibrilleren of boezemflutter ook niet te adviseren. Lang verhaal, ik hoop dat het een en ander wat duidelijker is geworden... groet.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy