// Zorg algemeen

his ablatie na "mislukte" ablaties en maze

Beste artsen, medepatienten,

Na tweemaal een PVI ablatie, een klassieke maze operatie vorig jaar, en twee ablaties twee maanden en twee weken geleden i.v.m. macro re entry tachycardieen, is mijn boezemfribrilleren, naast de flutters, weer terug, met ook erbij nu periodes met hartslagen met tussenpauzes van soms 3 tot 4 seconden. Mijn geleidingssysteem werkt grofweg gezegd voor geen meter meer. Zo zie ik het. Medicatie wordt lastig nu ik ook nog eens periodes heb waarbij mijn hartslag lange pauzes heeft. Ik neem nu enkel verapamil voor het geval ik weer boezemfibrilleren of in een flutter zit (zoals ik het maar omschrijf altijd). Ik heb nu gedurende dag afwisselend AF, extra systolen, onregelmatige hartslag, periodes met hele

 t   r   a   g  e   hartslagen. Alles komt voorbij. Heel eng en best angstig. Gelukkig heb ik een reveal en heb ik meerdere malen alles kunnen doorsturen naar mijn cardioloog. Deze kwam nu met de volgende optie.

Een hisablatie met plaatsing van een biventriculaire pacemaker wordt nu als oplossing gezien en zeer binnenkort krijg ik hierover een gesprek met mijn cardioloog.

Nu was ik op het internet aan het zoeken naar informatie (dit had ik al gedaan omdat ik al dacht dit voor mij weleens de beste oplossing kon zijn na alle behandelingen tot nu toe) en kwam ik toevallig een presentatie tegen van een cardioloog (toevallig ook werkzaam in het MST waar ik onder behandeling ben). In deze presentatie vermeldt de cardioloog als nadeel van een hisablatie dat er een kans bestaat op een plotse dood na de ablatie. (http://docplayer.nl/15286677-Atrial-fibrillation-basics-rate-or-rhythm-control-marcoen-scholten-cardioloog-mst-enschede.html)

"Er blijft een klein overmaat plotse dood die verminderd (en mogelijk vermeden) kan worden door tijdelijk na de ablatie sneller te pacen"

Nu begin ik me toch zorgen te maken en wordt ik een beetje bang. Hoe moet ik dit lezen? Is een mogelijke plotse dood nog afhankelijk van factoren zoals je fysieke gesteldheid of heeft dit puur met de ablatie zelf te maken zonder externe (of interne) factoren? En op welke termijn gebeurt dit vaak? help?

Ik ben 39, maakt leeftijd daarbij misschien ook uit? 

Toen de cardioloog begon over een hisablatie was ik aanvankelijk heel opgelucht en blij. Eindelijk mijn leven "terug" (van voor de ritmestoornissen), of in elk geval een leven die het meest in de buurt komt van "normaal". Toen ik bovenstaande las werd mijn euforie toch eigenlijk de kop ingedrukt.

Verder ben ik benieuwd of er lotgenoten zijn die ook op jonge leeftijd een hisablatie hebben gehad en in hoeverre jullie dagelijkse leven er uit is gaan zien. Natuurijk lees ik ook graag ervaringsverhalen van de "ouderen" met een hisablatie onder ons. :) 

Groeten,

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • S B avatar
    Mijn moeder heeft in februari jl. een hisablatie ondergaan. Nu was zij onlangs terug voor controle bij een nieuwe cardioloog en uit onderzoek bleek, zowel tot verbazing van de cardioloog alsmede haar eigen verbazing, dat zij weer een sinusritme heeft. Komt dat vaker voor? Wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat voor gevolgen kan het mogelijk hebben?

    0
  • A V avatar
    , heer ,Wat een mooie, heldere en duidelijke uitleg en boodschap. En wat ben ik blij dat u heeft gereageerd. Het heeft me gerustgesteld. Deze website en dit initiatief bewijzen voor mij echt de noodzaak van zijn bestaan. Als hart.volgers.org er niet was geweest dan had ik mij, zonder uitleg van een professional, van alles in mijn hoofd gehaald en was ik wellicht uitgegaan van de mening of gedachten van een niet professional die er verder geen verstand van heeft en het niet zo uit kan leggen als nu door u is gebeurd. Ik zie mijn cardioloog eind van deze week en had me tot die tijd dan onnodig veel zorgen gemaakt. Om niks eigenlijk.Ik dacht trouwens dat ik ook geen escape ritme meer zou hebben na een hisablatie, maar die heb ik gelukkig dan nog wel. Weer wat gemoedsrust er bij.Ik hoop trouwens dat ik bij de club mag horen, na de hisablatie, die klachtenvrij zijn en blijven. Zijn de mensen met klachten trouwens dagelijks nog permanent "belast" of gaat het dan meer om het voelen van overgangen en overslagen die zo nu en dan voorkomen en voelbaar zijn?Ik ben ook enorm benieuwd naar ervaringen van mede patiƫnten na een hisablatie. Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie. Super!Hartelijke

    0
  • P V avatar
    Jammer dat alle pogingen om het boezemfibrilleren te behandelen niet gelukt zijn! Vaak kunnen we, zeker bij jongere mensen, het fibrilleren wel weg krijgen of verbeteren, maar het lukt helaas niet altijd.Als alle andere behandelingen niet werken, en het accepteren van het fibrilleren geen optie is, is een ablatie van de bundel van His onze laatste behandelingsmogelijkheid. Maar wel een effectieve. Met een kleine ablatie wordt de elektrische connectie tussen de boezems en de kamers (de bundel van His) doorgebrand, en hiermee valt de kamer terug naar een escaperitme van ongeveer 40 slagen per minuut; prima in rust, maar voor inspanning en sporten heb je een hogere hartfrequentie nodig. En dat doen we met een pacemaker, een klein computertje met draadjes naar je hart, die de hartslag op een minimum houdt en kan versnellen bij inspanning en sporten.Zowel de Hisbundelablatie als de pacemaker implantatie zijn kleine ingrepen zonder risico's. Over het risico op overlijden na een His ablatie hoef je je geen zorgen te maken, ik zal proberen dit uit te leggen. Sommige mensen hebben voor een Hisablatie langdurig , maanden of jarenlang, een hoge hartfrequentie, vaak ver boven de 100/min; na een Hisablatie valt deze plotseling terug naar een heel lage frequentie, bijvoorbeeld 50/min. Deze plotselinge frequentie-terugval kan incidenteel leiden tot gevaarlijke ritmestoornissen in de kamer. Dit is in het verre verleden wel eens gebeurd, en om dit te voorkomen stellen we de pacemaker direct na de Hisablatie tijdelijk wat hoger af. Hiermee loop je geen risico meer op gevaarlijke ritmestoornissen.Bij de meeste mensen die tevoren last hadden van hun boezemfibrilleren, geeft een Hisablatie een duidelijke verbetering van hun klachten. Veel mensen voelen helemaal niets meer van het fibrilleren, en kunnen met het pacemaker ritme alles doen, ook intensief sporten. Maar ik heb ook wel patiƫnten gehoord die toch soms lichte klachten bleven houden, bijvoorbeeld bij overgang van het normale ritme naar fibrilleren, of door overslagen. Maar ook voor deze mensen was de Hisablatie een duidelijke verbetering.Tot slot, ik kan je deze dingen uitleggen als cardioloog, maar ik denk dat echte ervaringsdeskundigen, mensen die zelf al een Hisablatie hebben ondergaan, je de antwoorden kunnen geven. Ik hoop dat je reacties krijgt op je vraag hiernaar.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy