// Zorg algemeen

herstelperiode

Ik heb november 2014 een bypass operatie succesvol ondergaan (LUMC). Operatie duurde ongeveer 5 uur, 5 bypasses. Daarna deelgenomen aan revalidatie (RRC Leiden), 24 sessies. Mijn conditie/zelfvertrouwen is hierdoor vooruit gegaan. Daarna mede op advies van de cardioloog 2x per week naar (medische|) fysiotherapie. Met name voor de cardio trainingen. De ARBO arts heeft mij weer voor 100% arbeidsgeschikt verklaard met mijn instemming, ik ben weer aan het werk en ik probeer ook weer voor 100% werkzaam te zijn.
Toch heb ik nog steeds een, naar mijn gevoel, laag energieniveau. Bij sommige werkzaamheden ben ik snel moe/kortademig. Dit geldt voor reizen van en naar mijn werk met OV. Maar ook voor kleine fysieke werkzaamheden. Het energieniveau dat ik ongeveer een half jaar voor de operatie had, heb ik nog steeds niet.
Mijn vraag: is dit normaal in het herstelproces en wat zijn de ervaringen van anderen, die een bypass operatie hebben ondergaan? Wanneer krijg je het gevoel dat je weer op je oude niveau zit? Overigens: ik ben 63 jaar.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


7 REACTIES

  • D v avatar
    Ik denk dat dit ook te maken heeft met de ernst van het hartinfarct. Ik heb zelf een licht hartinfarct gehad waarbij de schade aan het hart minimaal was en volledig hersteld is. Heb je een zwaarder hartinfarct gehad waarbij een gedeelte van de hartspier afsterft dan kan je daar best blijvende klachten van houden.

    0
  • A v avatar
    In april 2014 heb ik een hartinfarct gehad en zijn er 4 stents geplaatst. Daarna veel medicijnen moeten nemen. Maar het herstelproces heeft zeer lang geduurd. Ook omdat er zoveel onwetendheid is als je dit nog nooi hebt meegemaakt. Maar ik weet wel dat medicijnen erg veel invloed op mijn herstel hebben gehad. Ik kreeg teveel medicijnen en had een lage bloeddruk die nog lager werd door de medicijnen. Daardoor voelde ik me lange tijd zeer akelig. Ook de cholesterolmedicijnen hadden tal van bijwerkingen waaronder grote angst. Toen ik er mee stopte en op een ander soort overging verdween direct de angst. Nu alleen nog bloedverdunners en een cholesterolmedijcijn van 10 mg. Dus ik kan pas na bijna twee jaar zeggen dat het wat beter gaat. Vooral denk ik voor vrouwen werken medicijnen anders dan bij mn. En door onwetendheid en onzekerheid over hoe je je zou moeten voelen.....tob je verder. Voorals als je geen type bent om elke week bij de dokter te zitten, dus denk dat zal er wel bijhoren. Nu heeft onze dokterspraktijk sinds kort een praktijondersteuner waarbij je "op controle"kan komen en zij kontroleren je bloeddruk, suiker en zorgen dat je bloedonderzoek kunt doen. Erg fijn, zo blijf je toch een beetje onder controle.

    0
  • F S avatar
    Wat mooi om te lezen hoe jullie elkaars verhalen herkennen en elkaar een hart onder de riem steken.

    0
  • W B avatar
    Probleem komt bekend voor. Nu 5 maanden geleden dat ik drie bypasses heb gekregen. Ook aan hart revalidatie programma deelgenomen wat ik als erg prettig heb ervaren. Ook mijn conditie is nog niet wat het zou moeten zijn. Van andere lotgenoten begrepen dat er wel een jaar overheen kan gaan voordat je op je oude niveau zit. Belangrijk is om toch dagelijks bezig te blijven naar gelang dit kunt. Ik blijf positief en verwacht dat ik over een niet al te lange tijd weer wat meer energie heb.

    0
  • T v avatar
    Hoi ik heb oktober 2014 een hartinfarct gehad, bij mij heb het bij elkasr 1 jaar geduurt . Om hersteld te zijn lichamelijk dan. Blijf wel moe maar dat komt ook door de medicijnen.Bij mij is er iets teveel gebeurt in mijn omgeving wat ik niet kon verwerken ook mijn hartinfarct niet. Loop nu bij een psychiater wat ik helemaal niet erg vind.Merk dat ik beetje bij beetje de goede kant op gaat het is nemen zoals het is.Heb ook 2 stens gehad soms watsteken op de borst off schouders maar is zo over .

    0
  • P O avatar
    Ik heb er ook vijf gehad, met hart-longmachine en 7 uur werk, maar wél iets langer geleden: 30-12-2010. Na een dag of tien (een paar complicaties na de operatie gehad) was ik thuis en ben ik (naast de fysio) begonnen met revalideren. De eerste keer 200 meter wandelen en daarna uitgeput naar bed, de dag daarop 400 meter en zo elke dag méér. In m liep ik voor het eerst 12km en ik ben vanaf juni (stapsgewijs) weer met werken gestart. Vanaf 1 oktober (dus na negen maanden) werkte ik weer fulltime. Ik loop, fiets en golf nu met veel plezier.Natuurlijk is dit niet maatgevend, maar ik vermoed dat het wél erg heeft geholpen dat ik mijn conditie op mijn eigen tempo heb kunnen opbouwen EN dat ik dat elke dag met een klein beetje grotere prestatie heb gedaan. Geen dag overgeslagen.Als je wél traint en je moeheid wordt niet minder, dan lijkt me een onderonsje met de cardioloog voor de hand liggen.

    0
  • J t avatar
    Geachte meneer,Een bypass operatie blijft natuurlijk een behoorlijk grote chirurgische ingreep. Er wordt een grote operatiewond gemaakt, een lange en diepe narcose en hoogstwaarschijnlijk bent u aangesloten aan de hartlongmachine. De operatiewond geneest meestal binnen 6 weken tot 3 maanden (van het dichtgroeien tot en met het verdwijnen van spierpijn aan toe). De langdurige narcose heeft tijd nodig om helemaal uit het lichaam te verdwijnen (tot soms wel 6 maanden!). De hartlongmachine heeft ook grote invloed op het postoperatieve herstel, hoewel uit literatuur blijkt dat dit effect meestal na 3 maanden is verdwenen (er zijn onderzoeken die bypass operaties met hartlongmachine vergelijken met bypass operaties zonder hartlongmachine). En dan is er nog de individuele patient: iedereen reageert anders op bovenstaande zaken! Ik ken patienten die na 1dag al niet meer merken dat ze geopereerd zijn en anderen die na ruim 1 jaar nog allerlei klachten hebben. Ik verwacht dat er veel mede patienten zijn die hetzelfde ervaren.Ik zou zeggen: houdt moed! Het gaat zeker een keer beter worden.Heel veel succes van ( )

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy