// Zorg algemeen

herstel na pv-isolatie

Bijna drie weken geleden heb ik een pv-isolatie ondergaan in het Catharina-ziekenhuis.
Van de ingreep zelf had ik al een redelijk goed beeld. Op de catheterisatie kamer werd ook duidelijk verteld wat er ging gebeuren. Ik ben in slaap gebracht en heb ook totaal geen pijn gehad. Lof voor de bemanning die deze ingreep uitvoert!
Echter van het traject daarna had (en heb) ik nog geen goed beeld.
Ik vond het jammer dat na de ingreep ik zowel de cardioloog die de ingreep had uitgevoerd (in mijn geval Dr. ) als mijn eigen behandelend cardioloog niet even aan mijn bed heb gezien om iets meer te vertellen over hoe een en ander was gegaan. Dit ben ik van andere operaties wel gewend en dit had mij op de dag zelf al iets meer rust en zekerheid gegeven. Nu hoor je pas de volgende dag van de zaalarts hoe de operatie is verlopen.
Ik begrijp goed dat de pv-isolatie voor het team in het ziekenhuis routine is, maar voor de patiënt is dit absoluut niet zo.
Ik heb de eerste paar dagen flinke pijn in mijn longen gehad. De blauwe plek in de lies is zo goed als weg nu. Mijn hartslag was direct al regelmatig. Wat een verademing!
Wat mij tegenvalt is dat ik nog steeds geen energie heb. Ik vind het ook jammer dat er vanuit het ziekenhuis geen nazorg is: inmiddels ben ik met hulp van de fysiotherapeut begonnen mijn conditie en vooral ook het vertrouwen in mijn lichaam terug te winnen.
Ik heb een paar vragen:
- mijn hartslag was voor de ingreep tussen de 55-60, nu is deze permanent hoger, ongeveer 75. Wel heerlijk rustig en regelmatig overigens! Wat is de verklaring voor deze verhoogde hartslag?
- wat is de reden dat ik sotalol moet blijven slikken (met alle bijwerkingen waar ik last van heb). De pradaxa snap ik.
- hoe lang duurt het globaal voor ik weer energie heb en weer aan het werk kan? Wat zijn hierin ervaringen van anderen? Ik was voor de ingreep niet fit, werkte 50%. Ik ben een vrouw van 42, werk normaalgesproken 36 uur.
- hoe wordt er over drie maanden bepaald of de pv-isolatie geslaagd is, krijg ik weer een holteronderzoek of een inspanningstest?
Alvasr bedankt voor de antwoorden,

0


3 REACTIES

  • F P avatar
    Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het geen echte narcose is maar een verdoving waarmee je "slaapt".Bij mijn allereerste ablatie kreeg je geen verdoving of iets anders en dan voelde je heel goed dat er gebrand werd. Dat was zeer pijnlijk. In de loop van de tijd werd bij mijn volgende ablaties pijnstilling gegeven die het minder pijnlijk maakte en bij mijn laatste (5ᵉ) ablatie was er dus ook een anesthesist die ervoor zorgde dat je "sliep" en dus helemaal niets voelde. Na deze ablatie heeft Dr. mij meteen daarna verteld hoe en wat, maar zoals de dokter zelf ook al aangeeft, er is van dat gesprek maar weinig blijven hangen in mijn geheugen.

    0
  • P P avatar
    forum lidIk ben benieuwd of u een volledige narcose heb gehad of een roesje. groet

    0
  • L D avatar
    Uw opmerking over het gesprek na afloop van de procedure begrijp ik goed. Het is niet verstandig om dat onmiddellijk na de procedure te doen, omdat u dan nog slaperig bent, en in ieder geval het geheugen ook nog niet goed werkt. Vaak is het zo dat we de volgende dag elders zijn, of vanaf 7:30 al weer aan het opereren, als de meeste patienten nog slapen. Maar, uw punt is zeker tereecht en we werken er aan om dat te verbeteren. Ik hoop wel dat u voor de procedure al een beetje verteld was wat u na afloop kunt verwachten.Ik kan niet al uw vragen beantwoorden, omdat sommige te individueel bepaald zijn.Bij vele mensen is na de ablatie de hartslag wat sneller. Dat komt omdat bij de ablatie ook zenuwknoopjes aan de buitenkant van het hart behandeld worden. De hartfrequentie zal in de loop van de maanden weer normaal worden, omdat die zenuwknoopjes zich ook weer herstellen. Die iets snellere hartslag wordt wel gezien als een teken van een succesvolle behandeling. Omdat in de eerste maanden nog ritmestoornissen kunnen voorkomen, geven we bijna bij iedereen de medicijnen nog gewoon door voor ongeveer 3 maanden. Dus, als het goed gaat bij de eerste controle, dan wordt de sotalol in uw geval gestopt. Overigens kan sotalol ook wel de energie wat remmen. Bij de controle vragen we gewoon hoe het met u gaat; als u geheel klachtenvrij bent, dan doen we een ECG, en verder niet zoveel. Dat hoeft ook niet, want de behandeling is in de eerste plaats bedoeld om u van uw klachten af te helpen. Bij twijfel gebruiken we vaak een Holter.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy