// Zorg algemeen

Herseninfarct na bypass operatie

Mijn vrouw is begin juli aan haar hart geopereerd en heeft drie bypasses gekregen. De operatie is op zich goed verlopen. Ongeveer 5 weken na de operatie begon ze last te krijgen van kortdurende duizeligheidsaanvallen. We veronderstelden dat dit misschien zou komen door bloeddrukschommelingen. Eind augustus kreeg ze echter een zeer hevige duizeligheidsaanval en ze werd naar het ziekenhuis gebracht. Na enkele onderzoeken en een MRI scan bleek ze meerdere infarcten te hebben gehad in de kleine hersenen - een wat grotere rechts en kleine puntjes links. Na verblijf van een week in het ziekenhuis werd ze weer ontslagen. De gevolgen van de TIA(s) (coordinatie- en loopproblemen) waren inmiddels grotendeels verdwenen. Na enkele dagen thuis te zijn geweest kreeg ze weer een duizeligheidsaanval en weer werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd weer een TIA geconstateerd in de kleine hersenen, deze keer aan de linkerkant. Overleg tussen de betrokken specialisten leidde tot de conclusie dat die TIA's naar alle waarschijnlijkheid een gevolg zijn van de hart-operatie. Er is een nieuwe (externe) hart-echo gemaakt en ook een hart-echo via de slokdarm. Alles is zonder resultaat gebleven. Vanmiddag is mijn vrouw weer uit het ziekenhuis ontslagen, maar we zitten nu met een gigantische onzekerheid en frustratie dat we nog steeds niet weten waar deze ellende vandaan komt. Uiteraard is er ook de angst dat er weer een nieuwe TIA komt. We zijn niet onmiddellijk te porren voor een second-opinion onderzoek (hoewel we dat niet uitsluiten), maar zouden toch graag Uw mening over deze situatie horen - met name de volgende vragen:- komen TIA's vaker voor na hart-operaties ?- in welke mate kan dit voorkomen worden ?- moeten we genoegen nemen met de uitspraak dat de oorzaak misschien al weggenomen is door de cocktail van bloedverdunners die inmiddels wordt toegepast ?- zijn er nog andere onderzoeken die gedaan kunnen worden om een mogelijke oorzaak op te sporen ?- welk advies kunt U verder geven ?Alvast dank voor Uw mening.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • F S avatar
    Weinig dingen zijn zo moeilijk om mee om te gaan als onzekerheid en het gezegde "een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest" is vaak maar al te waar. Toch hoop ik dat het jullie lukt om het vertrouwen te krijgen dat met de juiste bloedverdunners de kans op nieuwe TIA's heel sterk is afgenomen. Ook wer de onderliggende oorzaak boezemfibrilleren zou blijken te zijn dan zijn bloedverdunners de manier om TIA's te voorkomen.Sterkte en hartelijke

    0
  • W H avatar
    Dank voor Uw reaktie en steunbetuiging. Inderdaad zijn de halsslagaders gecontroleerd en daar zijn eveneens vernauwingen geconstateerd (links 50% en rechts 70%). Die kunnen niet veel te maken hebben met de TIA's omdat de bloedtoevoer naar de kleine hersenen niet via de halsslagaders loopt. Op termijn zou dat wel een probleem kunnen worden voor de grote hersenen. We wachten nog op de bevindingen van een holter-onderzoek of er eventueel fibrillatie-problemen zijn. Mijn vrouw zegt daar zelf niet veel van te voelen, dus we moeten even afwachten of de metingen het gevoel bevestigen. Uw theorie over de trombo-embolische processen lijkt nog het meest waarschijnlijk. En tegelijkertijd is dat ook de meest onzekere factor. Het is moeilijk voorspelbaar of we nu door de problemen heen zijn of niet. Zoals U al zegt, de tijd zal het leren.

    0
  • J t avatar
    Geachte meneer,Wat vreselijk te horen dat uw echtgenote een aantal malen een TIA heeft dorgemaakt na de hartoperatie. TIA's komen helaas wel eens voor na een hartoperatie, alhoewel niet frequent (minder dan 1%). De reden voor het optreden van een TIA is niet altijd goed te achterhalen. Het kan voorkomen dat een TIA optreedt bij mensen met halsslagader (carotis) vernauwingen, ik neem aan dat dit bij uw vrouw is nagekeken en er geen afwijkingen zijn geconstateerd. Ook bij mensen met boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) kan het voorkomen dat er kleine stolseltjes weggeschoten worden en in bijvoorbeeld de kleine hersenen terecht komen. Als dit laatste ook is uitgesloten bij uw vrouw, blijft alleen de hartoperatie over. Tijdens een bypass operatie wordt de patient (meestal) aan de hartlongmachine aangesloten. Hierbij moet er met het hart gemanipuleerd worden en kunnen er soms kleine stolseltjes of kleine stukjes weefsel (trombo-embolische processen) in het hart of de bloedbaan achterblijven die later los kunnen raken (de TIA's). Zoals u het beschrijft hebben de artsen alles goed nagekeken en heeft uw vrouw ook de juiste therapie gekregen (een cocktail van bloedverdunners). De kans dat uw vrouw nu weer een TIA gaat krijgen acht ik zeer klein, de toekomst zal het echter leren. Ik hoop voor u beiden dat het vertrouwen weer terug zal komen.Veel sterkte van

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy