// Zorg algemeen

heroperatie kunstklep

Na een echo via de slokdarm  heb ik te horen gekregen dat mijn kunstklep (Aorta) behoorlijk lekt. (Bjork Shiley) 

De klep is 28 jaar geleden geplaatst. Er werd na de operatie al een lek over de rand van de klep geconstateerd. Deze lekkage is de laatste tijd verder toegenomen.

De cardioloog verzekerde mij dat wanneer hij een dergelijke lekkage bij een normale klep zou zien, hij onmiddelijk voor een operatie zou kiezen.

Nu vindt hij een heroperatie voorlopig te riscovol vanwege littekenweefsel bij eerdere operaties. Mij is ook een second opinion geadviseerd om tot een goede afweging te komen. In het verleden heb ik niet heel veel klachten geuit naar de Arts.

Ik ben 58 jaar 78kg, goede conditie. Niet roker. Ik wandel en fiets heel veel. 

Klachten zijn wel pijn op de borst, maar nauwelijks kortademig,  een koude start dus starten met fietsen of wandelen geeft een onrustig gevoel (pijn), na een tijdje (uur) is dat verdwenen. In rust heb ik vaak een pijnlijk gevoel in de borststreek. De bloeddruk is goed. De hartslag in rust is laag. van 50 tot 65. 

Heeft iemand ervaring met een heroperatie aan dit soort kunstkleppen, en wat zijn de risico's. Wat zou er fout kunnen gaan?

Alvast hartelijk dank.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • J t avatar
    meneer,Ik heb veel ervaring met heroperaties van de aortaklep, ik voer regelmatig deze operaties uit. Het komt helaas nogal eens voor dat er een lekkage ontstaat na het vervangen van een aortaklep. Als dat naast de klepring is, noemen we dat een paravalvulaire lekkage. Heel vaak is dat een geringe lekkage zonder dat dit consequenties voor de patient heeft. Als de lekkage groter wordt (ik denk dat dit bij u het geval is) en als de patient klachten erv (sneller moe, korter van adem, pijn op de borst) bestaat er een operatie indicatie. Zonder klachten is er niet vaak een operatie indicatie. Uw cardioloog zal dat samen met u moeten bepalen.Mocht er een operatie indicatie zijn, dan is het risico nauwelijks groter dan een eerste keer. Sterker nog: ik durf te beweren dat een aortaklepvervanging 28 jaar geleden een groter operatie risico was dan een heroperatie in 2016. De risico's van een heroperatie zijn dezelfde van een eerste aortaklepvervanging: nabloeding, tijdelijke hartritmestoornissen, neurologische complicatie (zoals een delier, TIA of CVA) of een wondinfectie. Gelukkig komen deze complicaties niet vaak voor en gaat het meestal goed.Een second opinion is een goed idee, bij ons kunt u hiervor altijd terecht.Veel sterkte en succes van ,

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy