// Zorg algemeen

Herhaalde Ablatie tegen boezemfibrilleren

Beste cardiologen/elektrofysiologen, ik lees dat het slagingspercentage van een ablatie bij aanvalsgewijs lone AF bij een jonge patiënt ongeveer 80 procent is.
- Is dit het percentage bij de eerste keer ableren en neemt het percentage ook toe als je voor een 2e of 3e keer gaat? Zo, ja wat zijn dan de oplopende percentages.
- is het ook te voorspellen bij welk type patiënt je vaker de ablatie moet uitvoeren voordat het succesvol is.
- is de gedachte bij het herhalen van de ablatie dat het soms niet lukt alles in 1 keer te ableren/isoleren. Anders: er blijken toch nog lekjes te zijn na de vorige ablatie(s). 
- hoe kan het dat het isoleren niet lukt? Heeft dit een technische reden (bijv niet diepgenoeg geableerd) of herstelt het weefsel zich te goed bijvoorbeeld.
- wat zijn redenen dat een ablatie niet lukt als er toch weer AF optreedt bij iemand die voldoet aan bovenstaande beschrijving en al meerdere ablaties achter de rug heeft.

Al vast hartelijk dank voor de antwoorden.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    Dat zijn alle zeer goede vragen! u hebt zich goed ingelezen.-het slagingspercentage moet u niet al te absoluut interpreteren, want wordt vaak verschillend gepresenteerd. Wordt de procedure met een cryoballon uitgevoerd, dan is het slagingspercentage van de eerste procedure (vrij van klachten van AF na een jaar, zonder anti-aritmische medicatie) tegenwoordig rond 80%. Dat is dan van toepassing op echt aanvalsgewijs (=paroxysmaal) lone AF: dus echt geen onderliggend hartprobleem, geen langere termijn gevolgen van hoge bloeddruk, geen overgewicht, geen slaap apnoe syndroom. Het lukt eigenlijk technisch bijna zonder uitzondering om alle longaders te isoleren. Heel soms is dit resultaat niet blijvend. Dat kan zich uiten in aanvankelijk succes (na de procedure geen klachten meer), met na enige weken of maanden wederom AF. In dat geval worden bij een 2e procedure de longaders die 'lekken', opnieuw geisoleerd. Dan is daarvan oook zeker succes te verwachten.- Soms valt het succes van een pure longader isolatie tegen en blijven er onveranderd aanvallen komen. De oorzaak is dan vaak te zoeken in afwijkend boezemspier weefsel. Dit kan dan bij een 2e procedure in beeld gebracht worden met speciale "karterings apparatuur", waarbij het bestaan van litteken-achtig weefsel in beeld gebracht kan worden. Als dat er is kan vaak succes bereikt worden door niet alleen de longaders te isoleren, maar ook die "zieke" gebieden te isoleren.-Daarnaast blijft er helaas een categorie over die we met ablatie (alleen) niet blijvend kunnen helpen. Dan is het mechanisme simpelweg niet begrepen en blijft de hoop (mede) gevestigd op medicamenten. Dus 100% succes halen we helaas nooit.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy