// Zorg algemeen

Heb ik een hartritmestoornis door het dotteren?

Ik heb 20 april 2013 een infarct gehad en heb gedurende 1 1/2 jaar last gehad van boezemfibrillatie (AF). 21 nov 2014 heb ik een 2-e infarct gehad in dezelfde kransslagader maar dan iets verder. Het gekke is dat mijn AF nu helemaal weg lijkt te zijn?Er zat een stolsel in de ader en de ader zat aan de uiteinden verstopt. Ik heb het vermoeden dat het stolsel ontstaan is door stenttrombose en dat de uiteinden al die tijd al verstopt waren en dat dit resten waren van de eerste dottering?. Tijdens de 2-e dottering is er een randje waargenomen bij de eerste stent.Ik gebruikte acenocoumarol, sotalol en pravastatine. Ik had regelmatig na het sporten de volgende dag een lichte druk op de borst. Zelf dacht ik dat dit door de Sotalol veroorzaakt werd.Ik denk nu dat dit kwam door de verstopte uiteinden.Ik heb nooit adem tekort gehad, ben helemaal gezond, rook niet enz geen risicofactoren, ook nooit gehad.Zoals U ziet eigenlijk meerdere vragen:-1- Kunnen er resten achterblijven na een dottering waardoor uiteinden kunnen verstoppen?-2- Kan deze verstoppng AF opwekken?-3- Waar kan de druk op de borst de volgende dag na het sporten door veroorzaakt worden?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Dat is een ingewikkelde vraag en ook moeilijk te beantwoorden zonder bijvoorbeeld zelf de beelden van de dotter te hebben gezien.Op vraag 1 kan ik wel antwoorden: dotteren (bijna altijd betreft dit het plaatsen van een hol buisje (vergelijkbaar met een balpenveertje) in de kransslagader ter plekken van een vernauwing) is een effective methode om een vernauwing op te heffen. Zo'n vernauwing ontstaat door aderverkalking. Die aderverkalking zit vaak ook al op andere plekken in de vaten dan waar de stent is geplaatst. Die plekjes blijven vaak plekjes die niet belangrijk zijn, maar kunnen in de loop van de tijd ook nieuwe vernauwingen worden, ook bijvoorbeeld net voor of achter een stent. Ook heeft iedere stent een kleine kans dat er in de loop van de tijd een nieuwe vernauwing in ontstaat. In het algemeen kan een vernauwing leiden tot zuurstoftekort van het hart en zuurstoftekort van het hart kan een rol spelen bij boezemfibrilleren (AF). Het antwoord op je tweede vraag in het algemeen is dus ja, maar of dat in jouw geval ook zo is kan ik niet beantwoorden.Waar de druk op de borst de dag na sporten door ontstaat weet ik niet. Als dit tengevolge van vernauwing zou zijn, zou je het name tijdens inspanning (sporten) klachten verwachten en niet zozeer de dag erna.Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy