// Zorg algemeen

hcm en inspanning

Beste,

De cardioloog heeft mij een paar maand geleden de diagnose hcm gegegen door mutatie. Geen klachten, inspanning test en ecg was in orde.

De arts heeft uitgelegd dat de hartslag onder de 160 zou moeten blijven en anders het hart het zou kunnen begeven.

De conditie is verder uitstekend. Als ik er niet aan kan doodgaan zou het mij niet interesseren.

Nu zit ik met probleem dat elke helling, trap, tunnel,brug, heuvel boven deze grens kan komen. Heel kort, met of zonder vertraging. Niet voorspelbaar, . Het zijn kort sprints van 10-20 seconden die meestal na een korte inspanning gebeuren Trappen van 4 verdiepingen gaat zonder dat de hartslag iets doet, maar een kleine andere trap kan er net na kort boven de grens blijven hangen. 2x hetzelde doen levert niet hetzelfde resultaat. Lijkt afhankelijk van de omstandighenen.

Probleem komt voor bij alle hellingen en bij elke sport (wandelen, fietsen,lopen)

Ik kan voorkomen dat de harslag lange tijd boven de grens zit, maar niet het dagelijks leven.

Er zijn verschillenden benaderingen op inspanning op internet voor hcm. Hartslag range, max hartslag, adrenaline, competetie.

De benadering van de cardioloog is te abstract. Is hier een meer pragmatische benadering tussen wat het hart zelf doet en wat je veroorzaakt.

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P V avatar
    Het is moeilijk om hier in het algemeen iets over te zeggen. Zoals U aangeeft hebt U geen klachten van de HCM, maar gaat het alleen om het voorkomen van potentieel bedreigende ritmestoornissen. De (kleine) kans hierop hangt van een aantal factoren af. Hebt U echte HCM, of alleen de genetische mutatie? Welk type HCM/mutatie? Zijn er andere risicofactoren, zoals plotse dood in de familie? Wat is Uw leeftijd? Deze factoren zult U met een terzake deskundig cardioloog moeten bespreken. In het algemeen: het risico op bedreigende ritmestoornissen bij inspanning is heel klein. Toch wordt, voorzichtigheidshalve, geadviseerd om niet deel te nemen aan competitieve sporten, alleen dit advies. Traplopen, hellingen fietsen, etcetera horen hier niet bij en mag U dus gewoon doen. Het allerbelangrijkste vind ik dat het advies mbt de hartfrequentie niet echt op onze richtlijnen is gebaseerd. Daarbij, een hartslag van 160 is voor iemand van 10 heel laag, en voor iemand van 75 behoorlijk hoog. Het voornaamste advies wat ik U wil geven is vooral niet met een hartslagmeter te gaan lopen, omdat het enerzijds niet nodig is en anderzijds Uw leven te veel beïnvloedt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy