// Zorg algemeen

Hartruis

Ik heb een tweeslippige aortaklep en ben slank van postuur. Ik heb 1,5 j geleden een hartecho gehad waaruit bleek dat de klep normaal functioneert. Toch was/is een hartruis hoorbaar (op 2 plekken). Ik las dat dit functioneel kan zijn. Ik vraag me af of binnen een jaar de klep dusdanig achteruit kan gaan waardoor de klep nu wel gebreken vertoont of dat er sneller een ruis hoorbaar is bij mensen met een tweeslippige aortaklep (ivm andere bloedstroom?). Hartfilmpje geeft bij mij overigens een vertekend beeld (st depressie terwijl daar geen sprake van is).Alvast bedankt.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

 • L d avatar
  Ik heb nog geen reactie ontvangen op mijn vraag van 14 april.

  0
 • L d avatar
  Maar is dat dan onschuldig? (Dat bicuspide aortakleppen eerder ruisen?) Kunt u dit iets uitgebreider toelichten? En komt een ook voor bij een normale aortaklep bijv na inspanning? (Functioneel).Mbt de vraag over sport: wat kan dan een reden zijn om niet te intensief te mogen trainen? Ik meende van mijn cardioloog begrepen te hebben dat je met een bicuspide aortaklep 'voorzichtiger' moet zijn.

  0
 • H P avatar
  Excuses dat uw tweede vraag n.a.v. ons eerdere antwoord aan onze aandacht ontsnapt is. Het antwoord op uw vervolgvragen luidt: jazeker, bicuspide kleppen 'ruisen' eerder dan normale kleppen. Waarom een bicuspide klep eerder slijt dan een normale is niet zeker, maar de abnormale stroompatronen kunnen aan deze snellere slijtage bijdragen.

  0
 • L d avatar
  Ik heb nog geen reactie ontvangen op mijn vraag van 15/3.

  0
 • L d avatar
  Ok bedankt.Komt dat dan vaker voor dat er een hartruis hoorbaar is bij mensen die een tweeslippige klep hebben? (Ondanks dat deze normaal functioneert). Of kan een functionele hartruis hier ook los van staan? (Bijv als hart sneller klopt of als je slank bent).Kan de andere bloedstroom eigenlijk (op den duur) kwaad? Dan bedoel ik of dit invloed heeft op de klep. (Ik neem aan dat het evt sneller slijten van de klep hier los van staat?)Nogmaals bedankt.

  0
 • H P avatar
  Een tweeslippige aortaklep raakt sneller ‘versleten’ dan een normale drieslippige. Maar in 1 jaar tijd van normaal naar vernauwd komt eigenlijk nooit voor. Tenzij geen sprake is van een vernauwing, maar uw arts een lekgeruis gehoord heeft, veroorzaakt doordat een klepblaadje gescheurd is. Dit is zeldzaam en veroorzaakt meestal acuut veel klachten van ernstige benauwdheid. Meest waarschijnlijk is wat u zelf ook al suggereert: dat er een (functioneel) geruis te horen is a.g.v. het afwijkende stromingsprofiel over de klep.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy