// Zorg algemeen

hartritmestoornissen tijdens een poging om gewicht te verliezen

Hallo,

ik ben een vrouw van 49 jaar en kamp inmiddels 7 jaar met hartritmestoornissen. 2 jaar terug een ablatie ondergaan voor avnrt en inmiddels opnieuw op de wachtlijst voor een pvi ablatie (boezemfibrilleren) Naast het feit dat ik niet rook en niet drink en alle mogelijke triggers ontwijk, heb ik alleen wat last van overgewicht. Met de ablatie in het vooruitzicht wil ik ook wel wat kilootjes kwijtraken, alleen het probleem is,  dat zodra ik ook maar íets onderneem om af tevallen, de hartritme aanvallen direct de kop op steken. Meerdere malen in het verleden pogingen gedaan om af te vallen, maar na een dag of twee, drie was het bingo en belandde ik weer in het ziekenhuis. Héél frustrerend! Ik doe het verantwoord, minder suiker, minder vet en wat meer eiwitten om spierafbraak tijdens het sporten tegen te gaan. Ik slik sowieso al veel magnesiumtabletten, maar op de een of andere manier niet lukken zonder direct last te krijgen van hartritmeaanvallen. Probeer je gezond met je lichaam bezig te zijn, word je toch weer gestraft. Ik vraag me af waar dit aan ligt.

Hoe kan ik gewicht verliezen, zonder direct weer last te krijgen van hartritmestoornissen? Ik slik momenteel tambocor, 150 mg en sinds de laatste cardioversie is mijn hart rustig gebleven totdat ik besloot om af te vallen. Nu roffelt het hart weer aan alle kanten, terwijl ik pas een paar dagen bezig ben. Het is nu weer wachten op het moment dat deze weer volledig op hol slaat.

Wat is eraan te doen en hoe ontstaat dit? Hebben meer mensen hier last van?

Groetjes


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

 • L D avatar
  Excuus voor het mijn verkeerde interpretatie van uw vraag.Wat u beschrijft, boezemfibrilleren krijgen tijdens pogingen om af te vallen, is voor mij bijzonder. Ik heb het niet als zodanig eerder gehoord, maar dat kan natuurlijk heel goed komen omdat het niet herkend wordt. Omdat we ook nog een andere reactie gekregen hebben, zou het heel goed een breder bestaand fenomeen kunnen zijn, maar wat nog niet bekend is in de geneeskunde.De omgekeerde relatie, veel minder boezemfibrilleren en betere uitkomsten na de ablatie-behandeling, is inmiddels wel goed bekend.

  0
 • T B avatar
  Dank je wel Do, het is fijn om te lezen dat iemand dezelfde ervaring heeft met afvallen als ik. Zelf vermoed ik ook dat de AF getriggerd wordt zodra eiwitten in het lichaam afgebroken gaan worden. Intuïtief ben ik al meer eiwitten tot me gaan nemen, ook omdat ik regelmatig sport en zwaar werk doe in de zorg. Ik heb sinds eergisteren mijn eiwitinname pas verhoogd en ik merk dat mijn hart alweer een stuk rustiger is geworden. Net als jij hoop ik de dat de PVI ablatie straks wat meer rust gaat brengen voor het hart. Hartecho ziet er goed uit, heb een krachtige hartslag, geen last van cholesterol en niets wat wijst op hartfalen, ook mijn bloeddruk daar zal menigeen jaloers op zijn. Dan zou niets meer in de weg moeten staan. Nu mijn hart weer rustig is, ga ik verantwoord door met afvallen en blijf ik voeding met extra eiwitten tot me nemen. Net wat jij zegt denk ik dat de nervus vagus ook een rol speelt bij afvallen, de een is er immers wat gevoeliger voor dan de ander. Bedankt voor de tip om extra L- glutamine te slikken. Fijn om iemand te horen die zich in mijn verhaal herkent. Ik hoop voor je dat je permanent van je klachten af bent en zo te lezen ben je super goed bezig! Dank voor het delen van jouw ervaringen, heb hier echt wat aan. Groetjes 10eke

  0
 • D O avatar
  Hi, zegt dat er nog veel onbekend is over ontstaan van AF. (Boezemfibrilleren) Echter herken ik uw verhaal. Op mijn 30ste AF na 20 kilo gewichtsverlies. Daarna 4 jaar nergens last van tot na een poging van 30 kilo gewichtsverlies wat resulteerde in AF. Daarna 7 jaar nergens last van tot een poging van 70 kilo en 1 groot aanhoudend AF drama. Of het is stom (3X) toeval of iets wat nu nog niet heel bekend is. Hoe meer ik afviel hoe gekker het hart ging doen (wellicht nervus vagus overprikkeld omdat ik nauwelijks eet) Ik heb met veel intresse het werk van AFIPonline.org gevolgd. Hier vermoeden ze een verband met bepaalde eiiwitten afbraak en ontstaan van AF. Ik heb daarom een tijd L-glutamine extra geslikt. Enorme verbetering (aanvallen liepen terug van 3x per dag naar 3x per week). Ze gaan daar binnenkort proeven mee doen (zie hun site) Omdat ik met 3x per week toch erg veel last bleef houden is recent een pvi ablatie gedaan. Super knap werk van de specialisten. Helden zijn het!Geloof me, ik heb me suf gezocht naar het waarom icm afvallen in gesprek met div electrof./ cardiologen. Na de PVI is het al een maand rustig. Ik denk achteraf toch (hoop het maar) dat ik gewoon een standaard geval was met wat pech in de longvennen en het afvallen de boel triggerd zoals dat bij andere de koffie is of een extra rondje wielrennen.Als het zo rustig blijft (hoop het zo) ben ik super dankbaar dat ik. En zoveel gewicht ben kwijtgeraakt En mijn hart normaal (blijft) doen. Ik ben geen arts maar doe beide! En hoop dat mijn ervaring helpt bij je keuze. Sterkte!

  0
 • T B avatar
  Met alle respect, maar ik denk dat u mijn vraagstelling niet goed gelezen hebt. Het gaat niet over mijn overgewicht, maar over het momentt dat ik probeer gewicht te verliezen en juist op dat moment heel veel ritmestoornisse krijg. Ik heb heel mijn leven fanatiek aan sport gedaan en heb nu de laatste jaren meer overgewicht doordat hartritmestoornissen helaas het sporten in de weg staat. Ik sport nog steeds 2 à 3 x in de week ( kracht en cardio) heb door de jaren heen veel spierweefsel opgebouwd, waardoor ik stevige , zware vrouw ben. Ik ben 1.80 m lang en weeg 110 kg en bij mijn vorige ablatie is hier nooit moeilijk over gedaan. was eerder verbaasd.Maar dit terzake, omdat ik nog steeds geen antwoord heb gekregen op mijn vraag stel ik deze opnieuw. Waarom krijg ik juist last van hartritmestoornissen als ik aan het afvallen ben? Alvast bedankt!

  0
 • L D avatar
  Ik weet niet hoeveel overgewicht u heefet, maar we weten dat overgewicht een hele belangrijke oorzaak van boezemfibrilleren is. Ik herinneren me vele patienten die na een maagverkleining van hun boezemfibrilleren af waren.Een maagverkleining kan misschien iets voor u zijn, of anders een goede dietist. Eerst afvallen en dan eventueel ableren is de enige volgorde. We weten namelijk dat de kans op een succesvolle ablatie veel kleiner is bij mensen met overgewicht.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy