// Zorg algemeen

hartinfarct door inspanning?

Ik heb een hartinfarct gekregen tijdens een fietstocht in 2013, koud, harde wind, ongetraind en 160 km. Volgens cardioloog gevalletje pure pech. Ik kom relatief veel mensen tegen die precies hetzelfde hebben gehad, tijdens inspanning een totaal onverwacht infarct. Ik heb een onderzoeksrapport gevonden waarin bevestigd wordt dat bij mensen van 40-50 jr met een zittend beroep de kans op een infarct hoger is. Er kan volgens dit onderzoek door de extreme inspanning een scheurtje ontstaan in de plaque waardoor de ader spontaan dicht gaat stollen (coronair syndroom) Ook hier reageert mijn cardioloog ontkennend op.

Ik denk toch steeds meer dat er wel een verband is maar dat dit ontkend wordt (opdracht gezondheidszorg?)  Bewegen is gemiddeld natuurlijk beter dan niet bewegen voor de volksgezondheid.

Hoe denken jullie hierover? (is het onzin of niet)


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • P A avatar
    , bedankt. Je antwoord bevestigd wat ik nu weet. Uiteindelijk is het begonnen met een vernauwing. Voor het 1-e infarct had ik al minder vermogen tijdens inspanningen maar nooit benauwd oid.

    0
  • P T avatar
    In de dagelijkse praktijk zie ik als interventiecardioloog veel mensen, dag en nacht, met een hartinfarct. Die hartinfarcten ontstaan onder verschillende omstandigheden en dus zowel in rust (op de bank, in de auto, in bed etc.) als bij inspanning (fietsen, rennen, roeien). Alleen inspanning zal zeldzaam leiden tot een hartinfarct tenzij er ook wat met de bloedvaten van het hart (kransslagaders) aan de hand is. Een hartinfarct ontstaat namelijk in de meeste gevallen (zoals u al beschrijft) door een scheurtje in een vernauwing (ook wel plaque of cholesterolophoping genoemd), waardoor de inhoud van de vernauwing met het langsstromende bloed in contact komt, het bloed op die plek stolt en vervolgens het vat acuut dicht gaat.Dus ja, hartinfarct kan ontstaan tijdens inspanning, maar is er dus meer nodig dan alleen die inspanning om daadwerkelijk ook een infarct te krijgen.Over het algemeen is het dus raadzaam om, als je ongetraind bent, inspanning op te bouwen, zeker als je van plan bent om een extreme inspanning te gaan doen.Voor het nettoresultaat is het zeker zo dat bewegen beter is dan niet bewegen. De meeste infarcten ontstaan niet tijdens extreme inspanning, maar in relatieve rust...

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy