// Zorg algemeen

Hartbonzen en Slapeloosheid

Is er iets bekend over hartbonzen / constant hartritmestoornis avblok 1 in relatie tot insomnia (slaapstoornis) ? Wie kan mij helpen?

 

Goedemorgen,

Sinds november 2014 heb ik hartklachten en sinds kort daarop, slaapproblemen.

Uit alle onderzoeken blijkt tot op de dag van vandaag geen bijzonderheden in bloed, geen lyme, hartslag met prima waarden, goede bloeddruk, psychologisch gezien mankeer ik niets, goede luchtdruk adem, geen slaapapneu enzovoort.

Desondanks heb ik vanaf het eerste moment de klacht: ik voel hartbonzen. Alsof er een heimachine naast mij staat te dreunen. Vooral wanneer ik in bed lig. Ook heb ik (sindsdien) een ernstig slaapprobleem. Uit eerste hartonderzoeken bleek dat er soms een avblok 1 werd gevangen. In februari van dit jaar is dit gediagnosticeerd en kreeg ik een reveal-sensor, omdat er klachten van colapsen en uitval waren, maar ik nog jong was voor pacemaker. Met de sensor werd ik gemonitord, en ben voor slaapprobleem doorverwezen naar slaapcentrum.

Eind juli registreerde de sensor een hartstilstand in de nacht van meer dan 4 seconden en is een tweedraads medtronic pacemaker geplaatst. Deze zou een nieuwe hartstilstand voorkomen, mogelijk helpen bij het hartbonzen en de slaapproblematiek. Het slaapcentrum is nog niet verder dan registreren dat ik een ernstig slaapprobleem heb, er hartverstoringen waren (onderzoek was trouwens vóór pacemaker plaatsing) en het starten van een cognitieve slaap gedragstherapie. Die is nog niet aangevangen, bij de intake verleden week stelde men net als de neuroloog van slaapcentrum vast dat ik toch echt met het hart aan de slag moet bij de cardioloog. De cardioloog echter stelt dat wanneer ik nu eindelijk eens geholpen kan worden met het slapen, mijn klachten van hartbonzen en geen-conditie hopelijk ook minder worden. Ook zorgt de cardioloog ervoor dat de pacemaker-specialist de pacemaker fine-tuned, zodat ik mij er zo goed mogelijk bij ga voelen.

Maar met en zonder pacemaker heb ik die klachten van hartbonzen en ik ben er zelf van overtuigd dat dit mij uit mijn slaap houdt (slecht inslapen, langere perioden tussendoor wakker liggen).

De pacemaker-specialist helpt mij zo goed mogelijk. Hij constateerde dat in mijn natuurlijke hartslag door een avblok ieder signaal van de boezem met 4 a 5 tiende van een seconde te laat in de kamer aan komt en bij 120 slagen echt gebreken gaat vertonen.

Eerste 3 weken na pacemaker-implantatie is de tweede draad in de kamer 100% aangezet om in te grijpen. Hij deed dat achteraf gezien in 97,65% van de gevallen. De klachten werden iets minder, maar onvoldoende, dus is dat na 3 weken uitgezet. Het is zoals de pacemakerspecialist zegt, niet goed voor mijn hart, kan op lange duur tot hartfalen (pompfunctie) leiden. De 3 weken erna is dit 100% ondersteunen uitgezet en is mijn conditie verder tot 0-punt gezakt. Ik kan nu bijna niets meer.

Dus is afgelopen donderdag, 6 weken na de operatie, de pacemaker toch weer zo afgesteld dat hij ondersteunt, bijna net zo als de eerste 3 weken.

Bij (lichte) inspanning raak ik buiten adem en voel mijn hart te keer gaan. In situaties met stress voel ik mij naar / eng worden en voel ik mijn hart ook.

Ik ben blij dat de pacemaker een nieuwe hartstilstand voorkomt, maar is er echt niets te doen aan dat hartbonzen? Ik ben mij, vooral wanneer ik lig mijn hart gewaar, op een manier dat ik het in mijn oren hoor, en door mijn lichaam voel dreunen als een heimachine die naast mijn bed staat.

Ik ga op geregelde tijden naar bed, rookte nooit, drink geen alcohol en koffie, drink 's middags tot begin van de avond wat cola (ivm cafeine), heb matig overgewicht

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • Nogmaals dank voor uw visie en advies ☺

    0
  • L D avatar
    Een pacemaker zal het gevoel van overslagen, die worden veroorzaakt door een te vroege hartslag, niet voorkomen. Een pacemaker is alleen bedoeld om een te trage hartslag op te vangen.Of uw AV-knoop goed functioneert kun je niet in rust vaststellen, zoals uw pacemaker-technicus deed. De AV-knoop is zeer dynamisch: als je slaapt kan je heel makkelijk een 1e of 2e graads "block" hebben. Of een AV-knoop bij hogere frequenties goed geleid moet je vaststellen bij een inspanningsproef, omdat de stoffen die vrijkomen bij inspanning, waardoor het hart sneller gaat kloppen, er ook voor zorgen dat de AV-knoop sneller gaat geleiden.Als u veel overslagen heeft dan kan dat met medicijnen of ablatie behandeld worden. Als de overslagen uit 1 plekje komen, en als het er echt veel zijn, bijv >7000 per dag, dan is ablatie een prima optie.

    0
  • Hartelijk dank voor uw reactie en advies.Nog een vraagje; Mijn signaal van mijn hart van de boezem naar de kamer, komt in ruste met een vertraging in de kamer van bijna een halve seconde. Kan het zijn dat ik daardoor hartbonzen voel?

    0
  • L D avatar
    Van een eerste graads AV-blok krijgt u geen slaapstoornissen. Ik volg uw cardioloog in het idee om de slaapstoornissen verder te laten behandelen. We komen er meer en meer achter dat slappstoornissen een groot effect hebben op het hart. Slaapstoornissen veroorzaken hartritmestoornissen (en overslagen) hoge bloeddruk en soms zelfs hartfalen. Dus, ik zie de orrzakelijkheid ook andersom en adviseer u bij de slaapstoornissen te beginnen.Veel succes.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy