// Zorg algemeen

hart uit het ritme tijdens sporten en in rust

Geachte specialist,

Ten eerste mijn complimenten voor het dit online platform. Mooi initiatief!

Op dit moment ben ik onder behandeling bij een psycholoog voor het oplossen van een paniekstoornis die voortkomt uit opgedane ervaringen met hartritmestoornissen in rust en tijdens sporten. 

Al sinds mijn 16e kamp ik af en toe met voelbare hartoverslagen in rust. Echter sinds een aantal jaren (sinds 2013) merk ik ook af en toe een hartoverslag tijdens het sporten, waarbij de meest recente ervaringen, meer weg hadden van een ritmestoornis, omdat ik het gevoel had dat het hart een 10-tal seconden nodig had om weer in het juiste ritme te komen. De meest heftige ervaring tijdens het sporten was op de tennisbaan.  Toen leek 't alsof mijn hart bijna een halve minuut nodig had om weer in het juiste ritme te komen. Ik heb daarop een afspraak gemaakt bij een cardioloog. Hij stelde voor om een fietstest te doen, omdat het hart ook in beweging uit 't ritme ging en dat vond hij reden genoeg om het te onderzoeken.. Deze test was goed en wees niet op een afwijking. Maar op mijn vragen kreeg ik geen bevredigend antwoord, behalve dat het kan gebeuren en er niets aan de hand is volgens deze arts. Maar dat was makkelijk gezegd dan gedaan.

Ik ben zo onzeker geworden over het sporten en de angst voor nogmaals deze ervaring dat ik nu al ruim een jaar niet meer sport. Elke 'hartslagverhogende activiteit' werkt bij mij nu als een vliegwiel voor paniek, met alle gevolgen van dien. Maar voordat de psycholoog mij goed kan behandelen voor de paniekstoornis is het van belang dat ik een medische onderbouwing/reactie krijg op vragen waar ik tot nu toe geen helder, bevredigend antwoord op heb gekregen. Wellicht kunt u mij helpen met de volgende vragen:

1) Is mijn angst gegrond dat een stoornis tijdens het sporten gevaarlijker is dan tijdens rust?

2) Is de kans groter dat het hart uit het ritme geraakt tijdens het sporten of zou dit juist kleiner moeten zijn?

3) is de kans op hartfalen groter als er een ritmestoornis ontstaat tijdens het sporten?

4) maak ik mij terecht zorgen over een stoornis die maar af en toe voorkomt? Of moet ik het gewoon accepteren dat het kan gebeuren? 

5) Welke test zou ik eventueel nog kunnen ondergaan die mij eventueel nog meer kan geruststellen? Zo'n fietstest is echt een momentopname. 

Ik weet, dat wanneer ik weer ga sporten, niemand mij kan garanderen dat het nooit meer gebeurt, maar ik maak me nog te druk over de mogelijke gevolgen van zo'n ritmeafwijking, waardoor ik niet 'vrij' kan sporten. Op dit moment heb ik nog te weinig vertrouwen. Wellicht dat uw antwoorden mij verder kunnen helpen.

Alvast bedankt.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • H V avatar
    cardiologen.Ik ben Julie en ik heb een vraagje.Ik kamp sinds 3 jaar geleden met hartoverslagen , hierop is mijn paniekstoornis gebaseerd.Ik heb in 2016 en 2017 cardiologisch onderzoek gehad (fietsproef, ecg, echo, en 24u holter). Hier was niets afwijkends te zien, buiten de overslagen. Ook die waren niet in grote hoeveelheid te zien, dus ongevaarlijk zeiden de cardiologen en huisarts.Ik ben sinds 2 maanden geleden gestopt met koffie, cola, thee en ice tea. Sinds ik hiermee gestopt ben zijn de overslagen ook minder, gelukkig!Nu mijn vraag : ik heb de overslagen niet alleen in rust. Ook tijdens het werken ( ik werk in een rusthuis dus wandel veel op en af) en als ik ga sporten (gewoon normaal sporten) voel ik ze ook. Niet overmatig gewoon normaal, hier en daar eens een overslag. Mijn hartslag gaat niet boven de 170 wer ik op de loopband snelwandel. Ook daalt hij weer normaal als ik even ga zitten.Kunnen deze overslagen kwaad dan? Of zijn ze dan gevaarlijk? Want ben best angstig hierover

    0
  • R V avatar
    Bij mij (36) is na holteronderzoek “nonsustained ventriculaire tachycardie” vastgesteld, ook heb ik veel last van VESsen. Ik heb een ECG, MRI en CT-scan ondergaan waar geen oorzaak uitkwam; het is dus ideopathisch. De overslagen komen bij mij uit heel veel plekken dus ablatie is geen optie. Op betablokkers reageert het niet echt, dus ben ik naar huis gestuurd met het devies ermee te leren leven. Dat lukt goed. Ik krijg soms lichte hoofdpijn en (bij aanhoudende overslagen/runnertjes) een vervelend, licht gevoel maar raak niet in paniek en blijf er rustig onder.Nu merk ik alleen wél dat het bij sporten of erge emotionele stress (geen gewone werkdruk maar bijvoorbeeld kortdurende erge stess voor een optreden) ontzettend verergert. Zo fiets ik net bijvoorbeeld 300 meter met ineens flinke tegenwind - in plaats van dat mijn hart sneller gaat slaan, gaat het overslaan, en bij inspanning dan vaak achter elkaar. Veel vaker en heftiger dan in rust. Er zit dan soms een lange pauze tussen íedere slag, waarsoor het voelt alsof mijn hart juist trager en harder dan normaal slaat in plaats van sneller (wat toch handig is bij inspanning :-). Als ik het geleidelijk opbouw of rustig beweeg (gewoon fietsen, zonder tegenwind) heb ik dit niet zo erg. Het voelt dus alsof mijn hart niet wil meekomen als hij sneller moet gaan kloppen - net een auto die in de verkeerde versnelling blijft hangen...De arts heeft mij gezegd zelf een beetje te gaan ervaren wat goed voelt, maar dit voelt dus niet goed. Ik zou best intensiever willen sporten dan een traag rondje fietsen met wind mee, maar ga me daar dus vaak naar bij voelen. Wat is nou handig om te doen? Doorzetten? Juist niet? En past dit beeld nog steeds bij iets onschuldigs? Groet

    0
  • A W avatar
    Geachte heer ,Bedankt voor uw snelle reactie. uw veronderstelling dat ik verder helemaal gezond bent is juist. Dus uw antwoorden zijn in mijn geval van toepassing. Mijn voelbare onregelmatigheid in het ritme komt zeker niet continu voor en ook geen minuten of urenlang. Een paar keer per week ervaar ik in rus een overlsag en tijdens het sporten had ik er af en toe last van, alleen kreeg ik wel het idee dat het steeds frequenter gebeurde en ook meerdere overslagen tegelijk, zodat het op een ritmestoornis begon te lijken. Fijn om te weten dat het in de basis niet gevaarlijk is en direct levensbedreigend. Nu heb ik gelezen dat er een verschil bestaat tussen 'boezem-extrasystolen en Kamer-extrasystolen en dat ventriculaire extrasystolen in bepaalde gevallen echter gevaarlijk kunnen zijn, vooral als er meerdere achter elkaar zijn. Maar hoe weet je nu het verschil tussen de twee als je een voelbare hartoverslag meemaakt?En u gaf aan dat ik tijdens het tennissen mijn hartritme kan meten/vastleggen. Wordt een hartoverslag ook gemeten/geregistreerd en vastgelegd met een normale hartslagmeter?Dank nogmaals voor uw reactie. ,

    0
  • L D avatar
    De overslagen hebben een hele grote impact op uw leven. Mijn reactie is dat je enerzijds iets aan de paniek-aanvallen zou willen doen, maar als het kan natuurlijk ook iets aan de overslagen. Ik zal uw vragen puntsgewijs beantwoorden. Ik zeg er meteen bij dat ik uw vragen die uw specifieke cardiologische details betreffen niet vooeldig kan beantwoorden, omdat ik de gegevens niet heb, maar ook omdat deze website vooral bedoeld is om te informeren en niet om te behandelen. Ik ga er van uit dat uw hart verder normaal is en u verder ook gezond bent (als dat niet zo is, dan gaan mijn antwoorden niet meer op).1. "Normale" overslagen komen in rust en bij inspanning voor. Sommige mensen hebben alleen bij sport "normale"overslagen, die dus ook niet gevaarlijk zijn.2. Dat hangt er dus van af. Beide kan.3. Neen.4. Onder bovenstaande voorwaarden is het alleen lastig en hinderlijk, maar niet gevaarlijk. U maakt zich in die zin onterecht zorgen. Als overslagen telkens tijdens inspanning optreden dan is er een goede kans dat ablatie werkt, omdat we ze dan tijdens de procedure kunnen opwekken. In uw geval treden ze in ieder geval bij de fietsproef niet op.5. Het zou zijn om tijdens het tennissen uw hartritme te meten en vast te leggen. Dat kan op verschillende manieren en is dus goed te doen.Ik zou u willen aanmoedigen om te gaan sporten en gewoon te kijken wat er gebeurt. Als het tegenvalt kunt u opnieuw om advies vragen bij uw cardioloog. Sporten is goed voor lijf en leden!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy