Geachte specialist,
Ten eerste mijn complimenten voor het dit online platform. Mooi initiatief!
Op dit moment ben ik onder behandeling bij een psycholoog voor het oplossen van een paniekstoornis die voortkomt uit opgedane ervaringen met hartritmestoornissen in rust en tijdens sporten.
Al sinds mijn 16e kamp ik af en toe met voelbare hartoverslagen in rust. Echter sinds een aantal jaren (sinds 2013) merk ik ook af en toe een hartoverslag tijdens het sporten, waarbij de meest recente ervaringen, meer weg hadden van een ritmestoornis, omdat ik het gevoel had dat het hart een 10-tal seconden nodig had om weer in het juiste ritme te komen. De meest heftige ervaring tijdens het sporten was op de tennisbaan. Toen leek 't alsof mijn hart bijna een halve minuut nodig had om weer in het juiste ritme te komen. Ik heb daarop een afspraak gemaakt bij een cardioloog. Hij stelde voor om een fietstest te doen, omdat het hart ook in beweging uit 't ritme ging en dat vond hij reden genoeg om het te onderzoeken.. Deze test was goed en wees niet op een afwijking. Maar op mijn vragen kreeg ik geen bevredigend antwoord, behalve dat het kan gebeuren en er niets aan de hand is volgens deze arts. Maar dat was makkelijk gezegd dan gedaan.
Ik ben zo onzeker geworden over het sporten en de angst voor nogmaals deze ervaring dat ik nu al ruim een jaar niet meer sport. Elke 'hartslagverhogende activiteit' werkt bij mij nu als een vliegwiel voor paniek, met alle gevolgen van dien. Maar voordat de psycholoog mij goed kan behandelen voor de paniekstoornis is het van belang dat ik een medische onderbouwing/reactie krijg op vragen waar ik tot nu toe geen helder, bevredigend antwoord op heb gekregen. Wellicht kunt u mij helpen met de volgende vragen:
1) Is mijn angst gegrond dat een stoornis tijdens het sporten gevaarlijker is dan tijdens rust?
2) Is de kans groter dat het hart uit het ritme geraakt tijdens het sporten of zou dit juist kleiner moeten zijn?
3) is de kans op hartfalen groter als er een ritmestoornis ontstaat tijdens het sporten?
4) maak ik mij terecht zorgen over een stoornis die maar af en toe voorkomt? Of moet ik het gewoon accepteren dat het kan gebeuren?
5) Welke test zou ik eventueel nog kunnen ondergaan die mij eventueel nog meer kan geruststellen? Zo'n fietstest is echt een momentopname.
Ik weet, dat wanneer ik weer ga sporten, niemand mij kan garanderen dat het nooit meer gebeurt, maar ik maak me nog te druk over de mogelijke gevolgen van zo'n ritmeafwijking, waardoor ik niet 'vrij' kan sporten. Op dit moment heb ik nog te weinig vertrouwen. Wellicht dat uw antwoorden mij verder kunnen helpen.
Alvast bedankt.
4 REACTIES
Je moet Inloggen om te reageren
H V
R V
A W
L D