// Zorg algemeen

Hart-brein systeem

Dag,

Ik heb nog een vraag over de relatie hart-brein.
Sinds 7 maanden (opeens vd een op de andere nacht), krijg ik tegelijk hartoverslagen EN tintelingen/steken in mijn hoofd (voelt anders dan hoofdpijn), op het moment dat ik in slaap neig te vallen. Iedere nacht, en beide voelen ontzettend in verbinding met elkaar te staan; bij hoofdsteken wordt mijn hart onrustig en vice versa. Telkens in het mechanisme van de overgang waak-slaap gaat dit dus mis. Als ik opsta en beweeg gaat het weg. Deze klachten blijven ondanks allerlei behandelingen (bblockers, psychosomatische fysio, kalmeringsmiddelen, geen alcohol/caffeine meer) in combinatie met elkaar bestaan. Alleen zolpidem onderdrukt het; tot dit na een uur of 5 is uitgewerkt. Caridologisch en neurologisch zijn er geen afwijkingen vastgesteld, muv an sich ongevaarlijke overslagen op de Holter. Bevestigt dit dat het id link tussen beide 'mis' gaat, en niet 'apart' in brein of hart? Of triggert de een toch de ander?

Mijn vraag is vooral:
Wat is zinvol om meer zicht/grip op de relatie tussen de klachten te krijgen? Qua onderzoek/behandeling?
Wat is de zin/onzin van de theorie over t hart-brein systeem en de verbinding via sympatisch/parasympatisch zenuwstelsel (gaspedaal/rem)? Is dit paramedische onzin (en hartcoherentietraining als aanpak daarmee ook)?

Ik ben 7 maanden onderzoek/behandelingen/slapeloosheid verder en er zit geen enkele beweging in het patroon (niet slechter, niet beter). Ik zie door de bomen echt het bos niet meer, en snak naar enige richting/houvast.
Zou daarom heel fijn zijn als iemand hierop kan reageren, zodat ik hopelijk stukje bij beetje meer weet waar ik aan toe ben.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • J O avatar
    Je zenuwstelsel stuurt allerlei lichaamsfuncties aan; bij ontregeling daarvan kan je eerder klachten krijgen. Je zou wat kunnen opzoeken over de werking van de sympathicus en de parasympaticus. Je voedingspatroon is daarbij belangrijk. Zo kunnen exorfinen-, histamine- en tyraminerijke voedingsmiddelen ontregelend werken; stress heeft invloed en tekorten aan diverse voedingsstoffen kunnen de stressgevoeligheid verhogen. Voor de werking van je neurotransmitters zijn ook allerlei voedingsstoffen van belang. Misschien dat er een te laag niveau van bepaalde neurotransmitters speelt. Ook kan je denken aan de invloed van electrosmog. Zou je advies bij kunnen vragen.Medicijnen onttrekken vitaminen, mineralen en andere stoffen aan je lichaam, dan wel zorgen ze voor een verhoogde behoefte eraan. Bètablokkers en benzodiazepinen werken daarbij remmend op de aanmaak van melatonine.Bij aanhoudende/verergerende klachten wel naar een arts.

    0
  • r v avatar
    Dank voor de reactie, . Ik begrijp de redenering en ik begrijp dat mijn klachten an sich ongevaarlijk zijn. Tegelijkertijd is de consequentie van mijn probleem wel gevaarlijk; maandenlange onverklaarbare slapeloosheid, geen nacht zonder direct overslagen, uitstralingen over mijn hele borstkas en paniekaanvallen. En de sociale consequenties: paniek, doodmoe, niet meer kunnen werken, geen effect van behandelingen/medicatie/leefstijlaanpassingen, geen houvast, geen prognose.In een eerdere reactie adviseerde u flecainide tegen de overslagen. Ik heb nu nog metoprolol 100mg. Maar ik begrijp dus nu dat géén BB-ers verstandiger is?!

    0
  • L D avatar
    Het valt me in de eerste plaats op dat u in hoge mate uw klacht "medicaliseert". Het is helaas zo dat we nog heel veel dingen niet weten; we weten veel meer niet dan wel.Wat we wel weten is dat uw probleem volstrekt ongevaarlijk isEr bestaat hier dus geen paramedische , omdat alles wat helpt, goed is. Als ik u een tip mag geven is om zo min mogelijk medicatie te gebruiken, omdat deze medicijnen daar niet voor bedoeld zijn.Het (para-)sympatische, oftewel autonome zenuwstelsel. heeft er hooguit zijdelings mee te maken omdat dat geen pijn of steken veroorzaakt. We weten ook dat stress een centrale factor is, ook bij mensen met andere onbegrepen pijn of klachten. Dat betekent natuurlijk niet dat we het begrijpen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy