// Zorg algemeen

Gelijktijdige contractie van boezem en atrium

Even een verkorte voorgeschiedenis: vrouw van 21 jaar. Drie ablaties gehad. Eerste ablatie: AVNRT ablatie in combinatie met sinusknoopmodificatie. Tweede ablatie: sinusknoopmodificatie. Derde ablatie: sinusknoopmodificatie en Atriale tachycardie ablatie. Als gevolg van SickSinusSyndroom (bradycardie en hartslag die onvoldoende met inspanning stijgt) een pacemaker gekregen. De pacemaker implantatie is nu een maand geleden.

 
Huidige situatie: sinds ongeveer twee weken weer veel problemen. Gevoel dat eigen 'vreemde' ritme steeds vaker terug komt. Eigen ritme voelt absoluut niet prettig (druk in de keel en een algemeen niet-lekker gevoel). Erg kortademig met name bij inspanning. Sensor van de pacemaker is tweemaal verandert qua instellingen. Afgelopen week terug geweest voor de derde 'wijziging', althans dat dacht ik. Eenmaal bij de pacemakercontrole werd mij verteld dat mijn eigen ritme de problemen veroorzaakt (pacingspercentage was ook afgenomen ten op zichte van de laatste keer: had toen minimale problemen en kon echt weer conditie opbouwen). Het ritme dat ik nu heb komt vanuit de AV-knoop en ligt tot ongeveer maximaal 100 slagen per minuut. Door dit ritme knijpen de boezems en de kamers tegelijkertijd samen. Pacemaker staat nu op de ondergrens van 100 slagen per minuut om ervoor te zorgen dat het eigen ritme minder doorbreekt. Mijn extreme moeheid die de eerste paar weken na de implantatie is weggebleven is in alle hevigheid weer terug (daarnaast ook misselijk en veel last van hoofdpijn). Conditie neemt daardoor weer af, dit terwijl ik weer echt goed op weg was. 
 
Binnenkort heb ik een gesprek met mijn elektrofysioloog. Het is een erg technisch ingestelde man. Aangezien de informatie afgelopen week nogal rauw op mijn dak is gevallen wil ik graag wat meer voorbereid zijn op het gesprek met mijn elektrofysioloog. Ik zou hetgeen wat er blijkbaar nu aan de hand is graag beter willen begrijpen. Ik heb dan ook een aantal vragen:
 
- Wat is de oorzaak van het gelijktijdig samenknijpen van de boezems en de kamers? En zien jullie dit vaker?
- Heeft dit (naast het feit dat dit zeer hinderlijke klachten geeft) gevolgen voor mijn lichaam? 
- Zijn de door mij beschreven klachten passend voor het ritme probleem? Of staat dit er los van? 
- Heeft het hoog instellen van de ondergrens van de pacemaker gevolgen? (zelf denk ik dat de toenemende vermoeidheid mede daarvan vandaan komt)
- Hoe kan het zo zijn dat mijn eigen ritme ineens zo hoog is geworden? Is de pacemaker nu overbodig geworden? 
- Ik heb eenmaal een echo. Daarop is uitgekomen dat ik mitralisklepprolaps heb, zou hier een mogelijk verband tussen zitten? 
 
Hopelijk is er iemand die mijn vragen zou kunnen beantwoorden, ik begrijp dat dit ingewikkelde vragen zijn. 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • W J avatar
    Je hebt al een indrukwekkende geschiedenis achter de rug wat betreft ablaties en een pacemaker implantatie met diverse sensor aanpassingen. Je eerste ablatie, een AVNRT ablatie in combinatie met een sinusknoopmodificatie, dat is een bijzondere combinatie. Meerdere ablaties van de sinusknoop (sinusknoopmodificatie) resulteert vaak in de noodzaak voor een pacemaker, aangezien je probeert de natuurlijke pacemaker van het hart, de sinusknoop, uit te schakelen. Wat zeker niet ongewoon is na sinusknoopablaties vanwege inappropriate sinus tachycardie, is dat de sinusknoop op den duur weer regenereert, dus het langzaamaan weer beter gaat doen, soms met als gevolg een recidief inappropriate sinus tachycardie. Je vraagt wat de oorzaak is van het gelijktijdige activatie en dus samenknijpen van de boezems en kamers, met een hartfrequentie van 100/min. Dat is moeilijk te zeggen. het ritme ontstaat, zoals je zelf al aangaf, in de AV knoop, tussen boezems en kamers in. Dat kan door een recidief AVNRT, ondanks de ablatie, die door de eerdere ablatie wel vrij traag gaat (normaalgesproken ruim boven de 160/min), of wat ook wel beschreven is na AVNRT ablaties zijn AV junctionele tachycardieen, spontane elektrische impulsen vanuit de AV knoop. Dat is lastig te onderscheiden, zelfs met pacemakerregistraties of elektrocardiogram. Een nieuw elektrofysiologisch onderzoek kan wel duidelijkheid geven. Gelijktijdige activatie van boezem en kamer kan klachten geven maar is niet gevaarlijk. Als langdurige en chronische situatie is het echter ook niet wenselijk, met mogelijk een hogere kans op ontwikkeling van atriumfibrilleren. Ik begrijp de nieuwe instelling van de pacemaker (als tijdelijke oplossing). Ik kan me voorstellen dat de hoge frequentie van 100/min bijdraagt aan vermoeidheid, ik vermoed dat het niet de enige reden is, zoals je zelf ook al suggereert. De pacemaker is waarschijnlijk niet overbodig geworden, dat is afhankelijk van hoe de sinusknoop zich gedraagt als het ritme uit de AV knoop verholpen is.Mitralisklepprolaps is in het verleden gekoppeld aan diverse ritmestoornissen, ook boezemritmestoornissen, maar met de ontwikkeling van betere beeldvorming en beter begrip van ritmestoornissen is die relatie steeds onzekerder geworden. Een relatie van mitralisklepprolaps met AV knoop tachycardieen ken ik niet. Ik denk dat je weer enerverend gesprek met je electrofysioloog te wachten staat. Ik wens je veel succes en sterkte met je verdere behandeling.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy