// Zorg algemeen

Geen oorzaak gevonden voor verminderde hartpompfunctie

Mijn moeder, 63 jaar en altijd gezond is in juli 2014 toen zij s'nachts naar het toilet wilde neer gestort toen zij uit bed stapte. Ze is even buiten westen geweest. Na onderzoek werd in eerste instantie gedacht aan een hartinfarct omdat zij ook de periode voorafgaand een druk op de borst had gevoeld. Na een katheterisatie bleken de vaten schoon. Wel bleek de hartpomp niet goed te functioneren. Na diversen onderzoeken is zij doorgestuurd naar het AMC waar er verder onderzocht werd. De cardioloog staat voor een raadsel en kan geen oorzaak vinden. Helaas heeft zij sindsdien last van kortademigheid bij inspanning en extreme moeheid en soms het gevoel dat de adem "hoog" zit. Ze heeft bijna een jaar lang opgebouwd om weer full time te gaan werken maar uit de MRI van afgelopen mei blijkt dat de hartpompfunctie achteruit is gegaan. Zij moet van de cardioloog minder gaan werken zodat het hart minder belast word. Wij wachten nog op de uitslag van het genetica onderzoek. Hebben jullie hier al meer vragen over gehad of enig idee waar dit door veroorzaakt wordt?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P v avatar
    ,Wat een naar verhaal, als ik je verhaal goed begrijp heeft je moeder last van een dilaterende cardiomyopathie. Dit is de term die cardiologen gebruiken om aan te geven dat er een probleem bestaat in de hartspier waardoor het hart minder goed kan pompen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit probleem. De belangrijkste oorzaak namelijk vernauwing van de kransslagaderen is bij je moeder al uitgesloten. Verder is hoge bloeddruk een veel voorkomende oorzaak. Ook komt niet zelden een erfelijke aandoening om de hoek kijken. Het onderzoek is al opgestart in het AMC dus daar zal binnenkort wel een antwoord op komen. Als er in de familie meer mensen zijn die deze hartziekte hebben is de kans op een erfelijke aandoening het grootst. De kans dat er met genetisch onderzoek in dat geval een oorzaak gevonden wordt ligt momenteel zo rond de 30-40% maar doordat er veel onderzoek gedaan wordt naar deze aandoeningen stijgt de opbrengst van erfelijkheidsonderzoek ieder jaar. Als er geen andere familieleden zijn met deze aandoening is de kans dat een erfelijke aandoening gevonden wordt veel kleiner (zo'n 8%). Verder zijn er nog een heleboel andere oorzaken (maar ook veel zeldzamer) zoals een virusinfectie/onsteking van de hartspier (myocarditis), vitamine tekort (bijvoorbeeld door teveel alcoholgebruik) of een opstapeling van vreemde eiwitten in de hartspier. Helaas komt het ook regelmatig voor dat een oorzaak niet kan worden gevonden. De behandeling bestaat uit medicijngebruik en soms aanvullende pacemaker/ICD therapie (dit is afhankelijk van allerlei factoren die de cardioloog nakijkt bij je moeder). Wat je zou kunnen voorstellen is of het verstandig is om een hartecho te laten maken bij jezelf en eventuele broers/zussen. Ook kan de hartpompfunctie worden nagekeken bij de broers en zussen van je moeder. Soms blijkt er toch meer in de familie voor te komen dan we in eerste instantie denken...

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy