// Zorg algemeen

Gebruik voedingssupplementen bij hartspierziekte NCCM

Ik zou graag willen weten of het gebruik van voedingssupplementen enig effect kunnen hebben op het in goede conditie houden van het hart. Bij mijzelf is de diagnose NCCM vastgesteld en ben nog in redelijke goede conditie mede dankzij de medicatie die ik voorgeschreven heb gekregen. Dit zou ik natuurlijk zolang mogelijk willen vasthouden. Ik ben tenslotte nog maar 43 jaar en moet nog een flink aantal jaar voort met dit hart..

Op dit moment slik ik CoQ10 plus (met omega 3+ Vitamine E) met het idee dat dit de werking van het hart zou kunnen helpen ondersteunen. Wat is jullie mening daarover?

Alvast bedankt,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • L D avatar
  Er is op dit moment, voor zover ik weet, geen bewijs dat supplementen goed zijn voor de hartspier. Supplementen in het kader van een gezonde levensstijl zijn goed voor de bloedvaten, en verminderen daarmee mogelijk de kans op een infarct, maar dat is niet waar jij op doelt.Je doet er ook geen kwaad mee.

  0
 • n v avatar
  Q10 wordt in duitsland ( en misschien in andere landen ook wel) als medicijn voorgeschreven. In nederland zijn ze bang om dit te doen. Denk dat ze bang zijn voor ( de bonussen en sponsorgelden van ) de farmacie !!

  0
 • M J avatar
  Kan een te hoog cholesterol ook overslagen uitlokken?

  0
 • L D avatar
  Dat is een interessante vraag, want we weten nog maar heel weinig over de effecten van datgene dat we tot ons nemen.Laat ik het eerst omdraaien: bij gebrek aan bepaalde voedingsmiddelen kan hartfalen ontstaan, ook bij verder normale harten. Vit B-gebrek kan bijv leiden tot een zwak hart, bij mensen met zeer eenzijdige calorie-intake, zoals alcoholisten.Ook is het zo dat een teveel aan sommige voedingsmiddelen, zoals cholesterol, alcohol, koffie, smaakzouten problemen kunnen veroorzaken, zoals vaatvernauwingen of overslagen.Als er een hartziekte in het spel is, dan kun je dat niet, voor zover we nu weten, verminderen door bepaalde voedingsstoffen extra te nemen. Ons dieet is gevarieerd genoeg om alles wat het hart nodig heeft, binnen te krijgen. U doet er, ook voor zover ik weet, geen kwaad mee.

  0

Je moet Inloggen om te reageren