// Zorg algemeen

Gebruik van NYHA klassificiatie in praktijk

In veel literatuur worden patienten ingedeeld in vier klassen, zoals opgesteld door de New York Heart Association (NYHA), zie bijv. de Multidisciplinaire Richtlijn Hartfalen 2010. In verslagen van cardiologen aan huisartsen wordt vaak een functionele klasse aangeduid.

=> Wat wordt in de praktijk met die indeling in klassen gedaan?

Speelt het bijv. een rol bij het bepalen van welke medicijnen een hartpatient moet gebruiken, de frequentie van controles bij de cardioloog, de onderzoeken die worden gedaan, etc.?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

 • F P avatar
  De gekopieerde link werkt op de e.o.a. manier niet, maar deze zal wel werken:http://tinyurl.com/hwzs3ml

  0
 • F P avatar
  Huub,Dank je voor de tip, maar code 100 geldt voor ICD dragers. En als ICD-dragers terecht komen in klasse III dan mogen ze eigenlijk ook niet meer rijden:".......... Zijn ICD heeft niet hoeven ingrijpen maar zijn gezondheidstoestand is wel verslechterd zodat zijn cardioloog hem nu moet indelen in klasse III. Dat betekent dat hij niet meer rijgeschikt is. ......."Je kunt dit hier nalezen: http://www.stin.nl/rij--en-vaarbewijzen/artikelen-ter-informatie/nyha-klasse-ii-wordt-nyha-klasse-iii-melden.htmWaarschijnlijk slaat dit stukje op jouw situatie......... Dat is wat ik er over gevonden heb, sorry........

  0
 • H G avatar
  ,Ik zit/zat in een vergelijkbare situatie inmiddels klasse IIII. Maar ik heb een rijbewijs code B 100 aangevraagd. Hiermee kun je alleen privé rijden. Ik was ook mijn vrachtwagen, motor en bus rijbewijs kwijt. Maar ik kan in ieder geval nog rijden. Moet je even google voor meer info.Succes !!!!

  0
 • F P avatar
  Voor november 2015 wist ik nog eens niet van het bestaan van deze classificatie.Ik ben er op een zeer vervelende manier achter gekomen.Eind vorig jaar wilde ik, zoals elke 5 jaar, mijn rijbewijs verlengen. Ook al ben ik al ruim 55 jaar hartpatiënt, heeft dat nooit enig probleem opgeleverd. Omdat ik 45 jaar geleden voor het eerst een open-hartoperatie heb gehad, moest ik altijd een z.g. Eigen Verklaring invullen om mijn rijbewijs te laten verlengen. Daarbij moest dan ook een verklaring van de behandellende cardioloog.Zo wilde ik in oktober 2015 mijn rijbewijs weer laten verlengen. Mijn cardioloog had een verklaring afgegeven waarop stond "Stabiele ???atie met mitraliskunstklep. NYHA 3/4"Ik kon het niet helemaal lezen, maar voorzag geen enkel probleem, ook al omdat ik al 28 jaar een aortakunstklep had en ik "stabiel" zag. Dus alles was okè mijns inziens.Totdat ik begin november een brief van het CBR kreeg waarin stond dat er bij mij "sprake is van een hartkklepprothese met een ernstig beperkte hartfunctie (NYHA klasse 3), zijn wij van oordeel dat wij geen Verklaring van geschiktheid kunnen afgeven voor de categorie(ën) B,BE."Oftewel aan de hand van deze classificatie wordt ook bepaald of je nog mag autorijden of niet.Dus weg rijbewijs!! Hiervoor in de plaats kon ik wel een brommer-rijbewijs aanvragen, daarvoor hoef je namelijk niet gekeurd te worden. Dus sinds eind november rij ik een brommobiel en kom ik ook overal waar ik, in de omgeving, naar toe wil.

  0
 • S v avatar
  bedankt voor de snelle reactie.In het geval van een patient met een gereduceerde ejectiefractie (5 jaar) net maar stabiel onder klasse 2, de afgelopen 12 maanden toename van klachten (tussen NYHA klassen 2 en 3, regelmatig eerder 3 dan 2), hoe zou je hier dan tegen aan kijken?

  0
 • L D avatar
  De NYHA classificatie is een poging om een functionele indeling te hebben, van de ernst van het hartfalen. NYHA I betekent geen beperkingen, en NYHA 4 betekent dat iemand al kortademig is in rust. Heel veel studies maken gebruik van deze indeling, en inderdaad, we gebruiken de indeling ook om medicatie voor te schrijven, maar alleen als ook de knijpkracht van het hart verminderd is. Het is namelijk wat ingewikkelder. Er bestaat ook zoiets als hartfalen met behouden ejectie-fractie (=knijpkracht van het hart). Ook hier gebruiken we de NYHA-klassificatie, maar hierbij helpen medicijnen eigenlijk niet.Ik praat hier dus over NYHA en verminderde ejectie-fractie. We gebruiken die classificatie dan over kiezen van medicijnen en voor het mede-bepalen of iemand een ICD of een biventriculaire ICD moet krijgen. Zo zijn de oorspronkelijke studies opgezet, en dus baseren we onze therapie daar op.De onderzoeken en de frequentie van controles wordt voor een deel bepaald door de ernst van het hartfalen. Hierbij speelt ook een rol hoe stabiel iemand is, en hoe lang die situatie al bestaat. De NYHA-indeling voorspelt ook het beloop en de prognose.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy