// Zorg algemeen

Gaat boezem fibrilleren over als bijwerking van inname Citalopram

Ruim 2 jaar geleden kreeg ik Citalopram als anti-depressivum voor de bijwerkingen van witte stof afwijking. Als gevolg van deze aandoening heb ik een vorm van kortsluiting in mijn hoofd, dat in intensiteit is toegenomen sinds 2008 toen ik een burn-out kreeg. Die burn-out was ondermeer het gevolg van slaap apneu, mede ten gevolge van overgewicht. De werking van Citalopram zou optimaal merkbaar zijn na 6 - 8 weken, maar na een maand kon ik ineens 's ochtends niet meer overeind komen vanwege hartkloppingen, intense vermoeidheid, etc. Hartkloppingen deden zich in het verleden vaker in korte onregelmatige periodes van enkele seconden voor, maar niet eerder met deze intensiteit. In de veronderstelling dat het nu ook weer over zou gaan heb ik gewacht tot 11 uur, waarna ik de huisarts belde met deze klacht. Zijn diagnose was boezem fibrilleren en hij stuurde mij naar de eerste hulp. Na een injectie en 7 uur later was ik weer thuis. Het boezem fibrilleren was niet helemaal weg, maar het was draaglijk. Eerst kreeg ik Metoprolol, maar dat gaf niet het gewenste effect. Vanwege steeds langere aanvallen van boezem fibrilleren werd er een cardioversie gepland, wijziging aan medicatie, Metoprolol werd vervangen door Sotalol en er kwam een antistollingsmiddel bij. En 6 weken later zou de cardioversie plaatsvinden. Slechts korte tijd werden de aanvallen minder en kwamen daarna in volle hevigheid terug. Bijna 4 weken later was het niet meer houdbaar, de aanvallen hielden niet meer op en werd de cardioversie 2 weken eerder dan gepland uitgevoerd. In december ga ik voor controle naar de cardioloog, de aanvallen zijn niet meer zo heftig maar wel nog merkbaar. Er is wel een probleem bij gekomen, erectie stoornissen en mijn reactie staat al bij een ingezonden bericht over erectie problemen met Sotalol. Maar ik vraag me af of boezem fibrilleren als bijwerking van een antidepressivum nog ooit overgaat zodat ik mijn leven terugkrijg ongeveer zoals het was. Want voordien heb ik nooit eerder medicatie hoeven slikken (anders dan Paracetamol of Naproxen) en volgens de cardioloog ben ik eigenlijk te jong voor boezem fibrilleren.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • M K avatar
    Bedankt voor het antwoord.Het is algemeen bekend dat bijwerkingen van medicijnen vaak erger zijn dan de kwaal, alleen al om die redenen wil ik er dan ook zo snel mogelijk weer van af.In de bijsluiter van de apotheker staat dat hartklachten en hartritmestoornissen, waaronder boezemfibrilleren, als bijwerking van Citalopram bij 1 op de 100 mensen voor komt.Voor de hoofdpijn tengevolge van de kortsluiting in mijn hoofd neem ik nu (kruiden) een voedingssupplement.Voor wat betreft de slaap apneu, tijdens slaap onderzoeken in 2009 is vast komen staan dat de ademhaling minimaal 45 maal per uur stopt, hiervoor heb ik dan ook CPAP.Gonartrose en chizoide persoonlijkheidsstoornis beperken mij ook behoorlijk in het dagelijkse doen en laten.Helaas is onze hond op 14 m j.l overleden op 13,5 jarige leeftijd, maar door de ijzeren wil om toch te blijven lopen ondanks alle belemmeringen, bouw ik het lopen weer opnieuw op. Net na de cardioversie kwam ik niet verder dan 50 meter, o.a vanwege het verzuren van spieren. Intussen loop ik nu alweer 500 meter.Voor het boezemfibrilleren liep ik dagelijks minimaal 4 kilometer.

    0
  • L D avatar
    Boezemfibrilleren is geen gekende bijwerking van citalopram.Echter, overgewicht en slaap apneu zijn hele bekende oorzaken van boezemfibrilleren.Het behandelen van slaap apneu en afvallen kunnen heel goed leiden tot het verdwijnen van boezemfibrilleren, vaak in ieder geval wel tot sterk verminderen.Als ik het zo lees, dan zou inmiddels ablatie ook met u besproken gaan worden. Gezien uw klachten komt u daarvoor in aanmerking tenzij het overgewicht en de slaap apneu zeer ernstig zijn. Dan moet dat eerst behandeld worden.Medicatie levert eigenlijk nooit een blijvende oplossing. Cather-ablatie en afvallen wel!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy