// Zorg algemeen

Gaan flecaïnide en metropol samen?

Beste dokter,

Ik slik flecaïnide (2x 50 mg) tegen boezemfibrilleren (geen onderliggende oorzaak). In het verleden heeft mijn cardioloog een keer gezegd dat hij zou overwegen flecaïnide met metropol te combineren als de flecaïnide alleen niet meer werkt (is het verhogen de dosis alleen dan niet voldoende?).

Gebeurt dit wel vaker? Ik vraag dit omdat ik op deze website wel eens heb gelezen dat een richtlijn zegt dat, als één medicijn alleen niet meer werkt een ablatie moet worden overwegen.

 

Met vriendelijke groeten,

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • M B avatar
    dokter,Bedankt voor de uitleg, vooral over het gebruik van twee verschillende medicijnen.Misschien ook wel leuk om te weten: Bij mij werkt de flecaïnide al bijna 10 jaar. Per jaar neem ik 2 of 3 keer een extra tabletje omdat ik toch een (lichte) aanval van boezemfibrilleren heb.Met

    0
  • L D avatar
    De combinatie van flecainide en metoprolol wordt heel vaak gebruikt. Met de richtlijn, die u aanhaalt, wordt met dat ene medicijn een ritme-medicijn bedoeld, zoals tambocor, sotalol of amiodarone en niet metoprolol. Metoprolol wordt vaak bij ritmestoornissen gebruikt, maar wordt in de context van de richtlijn, niet als ritme-medicijn gezien.Is wat verwarrend, maar ik hoop dat het nu helder is.Overigens meldt de nieuwe richtlijn ook al dat het verantwoord is om zelfs zonder 1 ritme-medicijn gebruikt te hebben een ablatie uit te voeren. Het is ook mijn ervaring dat de ritmemedicijnen vrijwel nooit een langdurig gunstig effect hebben, uitzonderlingen daargelaten!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy